Свет

Морнари, поморски дронови и страх од Кине: Која је слаба тачка америчке морнарице?

Америчка морнарица за ову годину има буџет од око 172 милиона долара за производњу подводних дронова малих и средњих димензија, док ће за 2025. део буџета за дронове бити смањен на 101,8 милиона, изјавио је портпарол Пентагона
Морнари, поморски дронови и страх од Кине: Која је слаба тачка америчке морнарице?© LPhot Stevie Burke/OGL v1.0

Покушаји Ратне морнарице САД да изгради флоту беспосадних пловила нису дали конкретне резултате, јер је Пентагон и даље усмерен на велике бродоградитељске пројекте, док за то време поморски дронови преобликују поморско ратовање.

На тај начин се ствара слаба тачка у морнарици, преноси "Ројтерс", позивајући се на речи појединих војних званичника и представника компанија одбрамбене индустрије.

Како наводи британска агенција, ефикасност поморских дронова представљена је у "Црном мору, током сукоба у Украјини", као и током напада Хута, који су користили овакве платформе за дејство "по комерцијалним бродовима у Црвеном мору".

Интензивирана употреба овог наоружања је привукла пажњу америчког Министарства одбране, које ће на основу научених лекција направити план да се супротстави растућој моћи кинеске ратне морнарице у Пацифику, оцењује портпарол Пентагона Ерик Пахон.

У складу са намерама МО САД, заменица секретара за одбрану Кетлин Хикс је још у августу 2023. најавила покретање иницијативе под називом "репликатор", у склопу које је планирано да се у наредних 18 до 24 месеца распореди на стотине малих, релативно јефтиних морских дронова, како би се супротставили "растућој претњи Кине".

Ова јавна демонстрација посвећености заправо маскира године оклевања америчке морнарице да изгради флоту беспосадних пловила, упркос више пута изнетим упозорењима - да се ради о будућности поморског ратовања, оцењује "Ројтерс" на основу сведочења појединих званичника и руководилаца компанија за производњу ових платформи.

"Америчка морнарица за ову годину има буџет од око 172 милиона долара за производњу подводних дронова малих и средњих димензија, док ће за 2025. део буџета за дронове бити смањен на 101,8 милиона", изјавио је Пахон.

У питању је само сићушан део од укупно 63 милијарде долара, које је Бајденова администрација предложила за издвајање за потребе набавке Ратне морнарице САД у 2025. години, наводи "Ројтерс".

Подсећања ради, у поморске дронове убрајају се подводна и површинска пловила различите врсте - од малих брзих чамаца наоружаних ракетама, преко минијатурних подморница миноловаца, све до једрилица опремљених камерама за извиђање, подводним сензорима и другом опремом.ст

Међутим, изгледа да новчана средства, односно набавка ових пловила нису једини проблем америчке морнарице, јер је, према речима двојице неименованих припадника овог дела Војске САД, у прошлости постојао проблем са недостатком обучене посаде која би управљала дроновима у извиђачким мисијама.

"Немамо довољно људи у морнарици који су обучени да управљају поморским дроновима или анализирају хрпу података добијених уз помоћ камера и сензора", наводе они.

image