Свет

Хамас прихватио прекид ватре, Израелци марширају, траже да се сагласи и Нетанјаху

Споразум, пишу медији, предвиђа три фазе у трајању од по 42 дана - а прва подразумева успостављање трајног примирја
Хамас прихватио прекид ватре, Израелци марширају, траже да се сагласи и Нетанјаху© Photo by Ahmad Hasaballah/Getty Images

Хамас је обавестио катарске и египатске посреднике да прихвата њихов предлог споразума за примирје у Појасу Газе, потврдио је шеф политбироа Хамаса Исмаил Ханије, а преносе "РИА Новости". 

Предлог који је прихватио Хамас укључује три фазе, од којих је прва трајни прекид ватре, изјавио је за "Ал Џазиру" заменик лидера Хамаса Халил Ал Хаија и додао да су посредници пренели да је амерички председник Џозеф Бајден лично посвећен примени споразума о прекиду ватре.

Убрзо након саопштења Хамаса, "Тајмс ов Израел" пренео је изјаве неименованих израелских званичника, који су поручили да то што Хамас каже не узимају у обзир, пошто предлог на који је Хамас пристао не подразумева услове на које је пристао Израел.

Неименовани израелски званичник рекао је за Ројтерс да се чини да је саопштење Хамаса "лукавство осмишљено да Израел испадне страна која одбија договор".

Стотине Израелаца тренутно излазе на улице, марширају ка седишту премијера Нетанјахуа у Јерусалиму, захтевајући од њега да прихвати споразум о прекиду ватре који је прихватио Хамас.

Сједињене Америчке Државе анализирају одговор Хамаса на предлог о прекиду ватре и разговарају о томе са савезницима на Блиском истоку у наредним сатима, изјавио је на брифингу за новинаре портпарол Стејт одељења Метју Милер.

"Могу да потврдим да је Хамас дао свој одговор. Сада анализирамо тај одговор и разговарамо о њему са нашим партнерима у региону", рекао је Милер, преноси Ројтерс.

Милер је потврдио и да је директор ЦИА Бил Бернс у региону где "ради на овом питању у реалном времену".

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган позвао је све стране, посебно Запад, да "изврше неопходан притисак на Израел" како би се постигао прекид ватре.

Ердоган је после телефонског разговора са Исмаилом Ханијеом нагласио да је позитивно што је та група прихватила договор о примирју и додао да Израел такође мора да учини корак ка постизању трајног примирја.

Претходно, израелски премијер Бењамин Нетанијаху обећао је председнику САД Џозефу Бајдену да ће обезбедити да прелаз Керем Шалом између Израела и Газе буде отворен за хуманитарну помоћ, саопштила је Бела кућа.

У саопштењу се истиче да је Бајден у разговору са Нетанијахуом поновио "јасан став о Рафи", пренео је Ројтерс.

Бајден је рекао да верује да је постизање прекида ватре са Хамасом најбољи начин да се заштите животи израелских талаца у Гази, пренео је АП позивајући се на неименованог портпарола Беле куће. 

Амерички, египатски и катарски посредници преговарали су са Хамасом последњих дана о трофазном предлогу, који је добио зелено светло од Израела.

Према писању "Ал Џазире" предлог укључује три фазе, од којих је прва трајни прекид ватре. Према предлогу, свака од три фазе трајала би 42 дана: примирје би почело у првој фази, која би укључивала повлачење израелских снага из коридора Нецарим, који Израел користи како би поделио Појас Газе на северни и јужни део. Након тога би, у оквиру друге фазе, наступио трајни прекид војних и непријатељских операција и потпуно повлачење израелске војске из Појаса Газе. У трећој фази дошло би до прекида блокаде палестинске енклаве.

Према писању "Тајмс ов Израел", споразум наводно предвиђа да ће у првој фази 33 жива таоца — жене, деца, старци и болесни — бити ослобођена током 40-дневног примирја, у замену за стотине палестинских затвореника.

Према објављеном тексту понуде, индиректни преговори између Израела и Хамаса започели би изнова 16. дана примирја, како би се успоставио аранжман за враћање одрживог мира у Гази током друге и треће фазе споразума.

У другој фази, сви преостали живи затвореници би били пуштени током наредног 42-дневног примирја, у замену за још стотине затвореника обезбеђења, а ИДФ би се повукао из Газе.

Трећа и последња фаза споразума ће поново трајати 42 дана и Хамас би, како се извештава, морао да преда тела оних који су убијени 7. октобра или су умрли у заточеништву, у замену за тела палестинских затвореника који су умрли у израелском притвору .

Обнова појаса Газе почела би током прве фазе споразума, почевши од обнове путева, електричне, водоводне, санитарне и комуникационе инфраструктуре у Гази. Припреме за петогодишњи план реконструкције кућа и цивилне инфраструктуре у Гази биће завршене током друге фазе споразума, а изградња би почела у трећој фази.

image