Свет

УН захтева смиривање тензија: Избегавати потезе који воде до ескалације

Генералштаб Оружаних снага Русије је раније током дана најавио да ће Војска Руске Федерације спровести вежбе у које ће бити укључене јединице опремљене тактичким нуклеарним наоружањем
УН захтева смиривање тензија: Избегавати потезе који воде до ескалацијеGetty © Andrew Burton

Портпарол генералног секретара УН Стефан Дижарик је, коментаришући припреме руске војске за вежбе на којој ће бити употребљено тактичко нуклеарно наоружање, позвао на избегавање било каквих потеза који би могли довести до "погрешних процена и ескалације са катастрофалним последицама", преносе "РИА Новости".

"Видели смо ове наводе у медијима. Видимо и да различите стране све више и више у последње време говоре о томе (употреба нуклеарног наоружања). Тренутни ризик од нуклеарног наоружања је на веома високом нивоу. Све активности које могу довести до лоше процене и ескалације са катастрофалним последицама треба избегавати", рекао је он.

Подсећања ради, Генералштаб Оружаних снага Русије је раније током дана најавио да ће Војска Руске Федерације спровести вежбе у које ће бити укључене јединице опремљене тактичким нуклеарним наоружањем.

Како наводи руско Министарство одбране, ове вежбе биће одговор на "провокативне изјаве и претње западних званичника".

image