Свет

Си Ђинпинг за "Мађар немзет": Јака, плодоносна и динамична сарадња Кине и Мађарске

Тренутно се догађа убрзана трансформација каква није виђена у протеклом веку, међународна заједница мора заједно одговорити на изазове који настају, наводи се у тексту
Си Ђинпинг за "Мађар немзет": Јака, плодоносна и динамична сарадња Кине и МађарскеGetty © Stephane Cardinale - Corbis/Corbis

Од успостављања дипломатских односа пре 75 година, Кина и Мађарска су остале добри пријатељи и уживали у обострано корисној сарадњи, наводи се у тексту објављеном у важном мађарском листу "Мађар немзет" који је потписао Си Ђинпинг, уочи посете кинеског председника Будимпешти.

"Мађарска је данас главна дестинација за кинеске инвестиције, као и важан трговински партнер Кине у централној и источној Европи. Наша билатерална сарадња је јака, плодоносна и динамична", наводи се у тексту.

И Кина и Мађарска се тренутно налазе у важним развојним стадијумима, где Кина настоји да оствари високо квалитетан развој, промовише отварање по високим стандардима, и тежи да постане велика, модерна социјалистичка земља и настави са великим подмлађивањем кинеске нације, док Мађарска улаже сваки напор у даљи развој. 

"Наше две земље треба да наставе традицију пријатељства и ојачају политичке темеље билатералних односа. Јаче политичко поверење је камен темељац брзог и стабилног развоја кинеско-мађарских односа", пише у тексту и додаје да Пекинг и Будимпешта треба да наставе да "чврсто подржавају једни друге по питањима која укључују наше суштинске интересе".

Кина ће наставити да ради са Мађарском на стварању веће синергије између Иницијативе Појас и пут и мађарске стратегије источног отварања, као и на убрзању изградње железничке везе Будимпешта-Београд и других значајних пројеката сарадње.

Ојачаће сарадњу са Мађарском у чистој енергији, вештачкој интелигенцији, дигиталној економији, зеленом развоју и другим областима у настајању, подстицати нове квалитетне производне снаге и служити нашем висококвалитетном развоју, додаје се у тексту. 

"Наше две земље треба да воде регионалну сарадњу и да се држе доброг правца односа Кине и Европе. Сарадња Кине и земаља Централне и Источне Европе у складу је са савременим и развојним трендовима и служи заједничким интересима свих релевантних земаља", истиче се у тексту.

Такође се напомиње да се у последње време у односима Кине и Европе могу приметити знаци стабилности који указују на побољшање, и да две стране имају одговорност да заједно обезбеде више стабилности за свет и већи подстицај глобалном развоју.

"Спремни смо да радимо са Мађарском на продубљивању и поткрепљивању сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе и обезбеђивању стабилног и одрживог раста односа Кине и Европе", наводи се у тексту.

Истиче се да се тренутно догађа убрзана трансформација каква није виђена у протеклом веку, те да међународна заједница мора заједно одговорити на изазове који настају.

"Кина и Мађарска имају сличне погледе и ставове о међународним и регионалним ситуацијама. Важно је да останемо посвећени солидарности и сарадњи, да заступамо заједничке вредности човечанства као што су мир, развој, правичност, правда, демократија и слобода, и да практикујемо истински мултилатерализам. Требало би да се залажемо за равноправан и уредан мултиполарни свет и универзално корисну и инклузивну економску глобализацију, да континуирано настојимо да изградимо заједницу са заједничком будућношћу за човечанство и убризгамо више позитивне енергије у очување светског мира и промовисање заједничког развоја", закључује се у тексту.

image