Економија

Олакшице за трговину са Египтом: Који српски производи имају највише шансе за извоз без царина

Србија тренутно има готово симболичну робну размену са Египтом од око 88,3 милиона долара, колико је износила прошле године
Олакшице за трговину са Египтом: Који српски производи имају највише шансе за извоз без царинаGetty © Stringer/Anadolu Agency

Српски привредници су од 1. јула добили могућност да лакше и повољније продају своје производе на кинеском тржишту, због укидања царина, а од данас ће имати погодности и у трговини са Египтом. Након две године преговора је потписан Споразум о слободној трговини између Републике Србије и Арапске Републике Египат који обухвата више од 16.000 производа којима тргују привредници из две земље.

Трговинска размена Србије са Египтом у претходних 10 година кретала се у распону од 50 до 115 милиона долара. Србија тренутно има готово симболичну робну размену са Египтом од око 88,3 милиона долара, колико је износила прошле године. У Египту највише продајемо дуван, цигарете и производе наменске индустрије и они чине 77 одсто српског извоза у ову земљу, док од њих највише купујемо уреу, калцијум фосфате и со.

Током посете државно-привредне делегације Србије Египту, коју предводи председник Александар Вучић, сутра ће бити организован српско-египатски пословни форум, а учествоваће више од 40 привредника из Србије.

Председник је најавио да ће Споразумом о слободној трговини са Египтом бити омогућено да извозимо 30,5 одсто индустријских производа без царина, док ће чак 87 одсто пољопривредних производа бити либерализовано.

Стручњаци сматрају да највећу шансу за продор на египатско тржиште имају пољопривредни произвођачи, јер су укинуте царине од 40 одсто на свежу јабуку, као и царине од 30 одсто на суву шљиву и 20 одсто на смрзнуто бобичасто воће.

Прехрамбена индустрија ће такође имати олакшице, али ће таксе које се крећу у распону од 20 до 60 одсто полако почети да се смањују, док су укинуте и царине на минералну воду и безалкохолно пиво које су биле између 20 и 30 одсто.

"Поред тога што је ово једна велика шанса за наше пољопривреднике и домаћине из Србије, додатно, ово је огромна шанса и за српску индустрију керамике, фармацеутску индустрију и многе друге индустрије", рекао је министар трговине Томислав Момировић.

Стручњаци сматрају да су трговински споразуми Србије са земљама попут Кине, Египта и УАЕ добри, јер смањују политичку и економску зависност Србије од Европске уније и напомињу да наша земља има шта да понуди купцима на овим тржиштима, али да такву трговину прати и низ изазова с обзиром на то да су у питању удаљене дестинације. Подсетимо, у припреми је и споразум о слободној трговини (ССТ) који би требало да им отвори врата за тржиште Уједињених Арапских Емирата

Данијела Стрижак из Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију Привредне коморе Србије је за  РТ Балкан рекла да ће ССТ са Египтом ће утицати на конкурентност наших произвођача и јаче позиционирање на египатском тржишту.

"Потписивање ССТ са Египтом, српској привреди отвара врата једне демографски потентне земље од 108 милиона становника, која, захваљујући географском положају, игра значајну улогу, како на простору Африке, тако и у региону Медитерана и Блиског истока", истакла је Стрижак.

Она је напоменула да је Египат апсолутно зависан од увоза јабука и да је на светском тржишту у 2022. купио 303 тоне овог воћа, углавном из Пољске, Италије и Грчке, што је чинило близу пет процената укупног светског извоза. Из Србије је, међутим, увезао свега 14 тона, при царинском оптерећењу од 40 одсто. Ова земља је зато препозната као изузетан потенцијал за домаће произвођаче и извознике јабуке. И Емирати су препознати као потенцијални партнер домаћих воћара, јер годишње на светској пијаци купе више од 215 тона јабуке.

У Привредној комори Србије наводе да је Египат друга најјача привреда у арапском свету после Саудијске Арабије и да су потенцијали за повећање размене уочени у неким групама производа у којима већ постоји размена, али и у другим које Египат увози, а Србија извози у значајним вредностима.

"Сарадња се може остварити у области пољопривреде и производње хране, које су међу носећим привредним гранама у обе земље. Са увозом од 10 до 12 милиона тона жита годишње, што је највише у свету, Египат представља шансу за извоз српског жита", наводе у ПКС.

У сектору енергетике, египатски партнери су заинтересовани да остваре сарадњу са нашим произвођачима материјала и опреме за нафтну и рударску индустрију, а посебно са произвођачима металних и пластичних цеви, делова опреме за нафтну индустрију, рударске опреме за површинске копове и слично.

На које производе је укинута царина?

У Министарству трговине наводе да је пуна либерализација постигнута за свеже јабуке, смрзнуте малине, вишње, купине, боровнице и суве шљиве.

Без царине ће у Египат ићи и месне прерађевине од живинског меса, димљено и сушено месо, јунеће месо, овчије и козије месо свеже и смрзнуто, одређене категорије живинског меса, свежег и смрзнутог, маргарин, џемови, мармеладе, воду, кајмак и сличне млечне прерађевине.

"Што се тиче индустријских производа пореклом из Србије потпуно су укинуте царине за катоде и секције катода од бакра, остале лекове за малопродају, одређене врсте хартије и картона, гасна уља, полупроизводе од алуминијума, радни алат, остале производе за грађевинарство од керамике, црепове, одређене делове за машине, катанце и браве за намештај, остале бродске дизалице", рекли су за РТ Балкан у МУСТ.

image