Високе цене отерале туристе: Албанију заобилазе и Албанци

Председник Туристичке заједнице тзв. Косова Ружди Куртишај изјавио је да се број туриста са "Косова" смањио, а као главни фактор навео је визну либерализацију, али и повећање цена у Албанији за 40 одсто

Већина људи са ових простора сваке године за одмор изабере неко летовалиште у региону. Ипак, из године у годину дестинације се мењају зависно од критеријума на које, према речима грађана, највише утичу економске, али и политичке прилике.

Судећи по изјавама туроператора у региону, Балканцима ће и ове године Грчка бити топ дестинација, док је интересовање за Албанију у паду, чак и код самих Албанаца.

Према подацима Института географије и статистике у Тирани (ИНСТАТ) број туриста са "Косова" који летују у Албанији из године у годину био је све већи. У 2019. години туристи са "Косова" чинили су 35 одсто укупног броја посетилаца Албаније, док је током 2021. године 46 одсто од укупног броја туриста који су посетили ту земљу било са "Косова".

Ипак, ове године, бар када су у питању албанска летовалишта, ситуација се битно променила. Председник Туристичке заједнице тзв. Косова Ружди Куртишај изјавио је да се број туриста са "Косова" смањио, а као главни фактор навео је визну либерализацију, али и повећање цена у Албанији за 40 одсто.

Да су економске прилике један од главних критеријума потврђује и истраживање Пословне алијансе Косова (АКБ) према којем ће око 57 одсто грађана тзв. Косова отићи ове године на летовање, док ће сваки трећи морати да подигне кредит, а сваки четврти позајмити за пут.

Мањак туриста у албанским летовалиштима изазвао је велику дебату да ли високе цене терају туристе, а у њу се укључио и премијер Еди Рама.

Снимак објављен на његовој Фејсбук страници приказује пуну плажу Велипоја, коју грађани тзв. Косова најчешће посећују.

Рама је раније рекао да Албанији не треба само да се повећа број страних туриста, већ да се земља претвори у дестинацију за све категорије туриста. Тврдио је да Албанији није потребан масовни туризам, истичући да је боље да у Албанију дође 100.000 туриста који троше више него милион који троши мање.

Да за разлику од претходних година грађани тзв. Косова ове године за летовање већином бирају Грчку, за "Косово онлајн" је потврдила и представница туристичке агенције "Венета травел" у Приштини Иљирида Бећири. Указује да су грађани "Косова" и даље заинтересовани за летовање у Албанији, али је тај број мањи, јер су цене ове године много веће. Уз то, туристи сада имају већи избор дестинација за одмор, јер више немају проблем са визама. Највише се, каже, опредељују за Грчку, јер им је најближа.

Да је потражња за аранжманима у Албанији далеко мања него претходних година потврђује и директор туристичке агенције "Холидеј" Ненад Стојаковић. Он каже да ће већина грађана Северне Митровице одмор провести на црногорском приморју. Затим следи Грчка, али не и Албанија.

"Мање је интересовање за Албанију. Имамо чак и превоз сваких седам дана за Драч, али је то далеко мање него што је било ранијих година", додаје Стојаковић.