Економија

Москва не хаје за санкције: Расте производња и извоз руског гаса

Међународна агенција за енергију (ИЕА) је у најновијем извештају о тржишту гаса објавила да је главни мотор раста производње гаса у првој половини 2024. био раст извоза гаса преко гасовода, као и извоза течног природног гаса
Москва не хаје за санкције: Расте производња и извоз руског гасаGetty © Stefan Sauer

Међународна агенција за енергију (ИЕА) је у најновијем извештају о тржишту гаса објавила да ће производња гаса у Русији у 2024. години порасти за шест одсто и да ће износити 675 милијарди кубних метара. Према подацима агенције, руска производња гаса је у првој половини ове године порасла за седам одсто у односу на исти период лане, преноси Комерсант.

Главни мотор раста производње гаса у првој половини 2024. је био раст извоза гаса преко гасовода, као и извоза течног природног гаса.

У том периоду је Русија повећала испоруке гаса у Кину преко гасовода "Снага Сибира" за 35 одсто међугодишње, а повећане су и испоруке у Европу.

Обим руске производње течног природног гаса је истовремено порастао за скоро два одсто међугодишње, односно за две милијарде кубних метара.

Испоруке гаса Пекингу се обављају у оквиру дугорочног билатералног уговора о купопродаји гаса између "Гаспрома" и кинеске компаније "Си-Ен-Пи-Си".

image