Благо успоравање инфлације у еврозони: Цене и даље расту, највише поскупеле услуге

Храна, алкохол и дуван су поскупели за 2,4 одсто у односу на прошлу годину, а цене енергије за 0,2 одсто, што значи да је у оба случаја раст цена био спорији него у мају

Годишња стопа инфлације у еврозони је у јуну пала са мајских 2,6 одсто на 2,5 одсто, у складу са претходном прелиминарном прогнозом, објавио је "Евростат".

Храна, алкохол и дуван су поскупели за 2,4 одсто међугодишње, а цене енергије порасле за 0,2 одсто, што значи да је у оба случаја раст цена био спорији него у мају.

Цене услуга у еврозони у истом периоду порасле су за 4,1 одсто међугодишње, а индустријски производи, осим енергије, поскупели су за 0,7 одсто, у оба случаја истим темпом као у мају.

На месечном нивоу је инфлација у еврозони порасла за 0,2 одсто у односу на мај, истим темпом као претходног месеца.

Годишња стопа базне инфлације у еврозони је у јуну износила 2,9 одсто, дакле остала је на истом нивоу као у мају, наводи се на веб страници "Евростата".

Када су у питању четири највеће привреде еврозоне, годишња инфлација у Немачкој је у јуну пала са мајских 2,8 на 2,5 одсто, као и инфлација у Француској са 2,6 на 2,5 одсто и Шпанији, са 3,8 на 3,6 одсто. Насупрот томе је годишња стопа инфлације у Италији у јуну порасла са мајских 0,8 на 0,9 одсто.

"Евростат" мери инфлацију хармонизованим индексом потрошачких цена (ХИЦП), а резултати које доноси ова методологија понекад се разликују од података које објављују државе у еврозони.