Економија

Табаковић о економским резултатима: Инфлација попушта, девизне резерве на рекордном нивоу

Табаковић је подсетила да је у јулу смањена референтна каматна стопа за додатних 25 базних поена на шест процената, док су девизне резерве на крају јуна достигле нови рекордни ниво од чак 27,5 милијарди евра и покривале су 7,3 месеца увоза роба и услуга
Табаковић о економским резултатима: Инфлација попушта, девизне резерве на рекордном нивоу© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић изјавила је данас да су у области економске политике резултати одлични, наводећи да је међугодишња инфлација, након 4,5 одсто у мају, у јуну ове године спуштена на ниво од 3,8 процента.

Табаковић је подсетила да је у јулу смањена референтна каматна стопа за додатних 25 базних поена на шест процената, док су девизне резерве на крају јуна достигле нови рекордни ниво од чак 27,5 милијарди евра и покривале су 7,3 месеца увоза роба и услуга.

"Резерве злата смо и додатно повећали куповином пет тона злата, чиме смо златне резерве повећали на 46,5 тона, што је преко три пута већа количина у односу на крај 2012. године. Вредност златних резерви од око 3,3 милијарде евра је око 5,5 пута више од њихове вредности крајем 2012. године и данас чине око 12 процената укупних девизних резерви земље", рекла је Табаковић.

Табаковић је пренела да на данашњи дан цена злата по унци износи 2.443,20 долара, а Србија је куповала пре десетак дана по просечној цени од 2.368 долара по унци.
"И само за непуне две недеље вредност златних резерви увећали смо за 20 милиона долара", рекла је Табаковић.

Табаковић је објавила и да је динарска штедња додатно повећана на преко 163 милијарде динара, чиме је преко девет пута већа у односу на 2012. годину.

"Успешно смо завршили и треће разматрање резултата економског програма који смо договорили с Међународним монетарним фондом, и овог пута је одлука донета без одржавања формалног састанка одбора, што је могуће само ако се процени да земља остварује одлучне макроекономске резултате", подвукла је гувернер НБС.

image