Економија

Фицо поводом украјинских санкција "Лукоилу": Словачка неће бити "талац"

Словачка и Мађарска саопштиле су ове недеље да су престале да добијају нафту од кључног добављача "Лукоила"
Фицо поводом украјинских санкција "Лукоилу": Словачка неће бити "талац"Getty © Epsilon / Contributor

Словачка неће бити "талац" украјинско-руских односа, рекао је премијер те земље Роберт Фицо свом украјинском колеги у суботу, након што је Кијев ставио руску компанију "Лукоил" на листу санкција, што је довело до заустављања испорука нафте, преноси Ројтерс.

Словачка и Мађарска саопштиле су ове недеље да су престале да добијају нафту од кључног добављача "Лукоила" након што је Украјина прошлог месеца забранила транзит ресурса из руске енергетске компаније преко њене територије.

За Словачку то значи губитак залиха за њену рафинерију "Словнафт", која је у власништву мађарске нафтне и гасне групе МОЛ.

Канцеларија словачке владе саопштила је у суботу да је Фицо разговарао телефоном са украјинским премијером Денисом Шмихалом и рекао му да Словачка не намерава да "буде талац украјинско-руских односа".

"Словнафт" ће добити 40 одсто мање нафте за прераду него што је потребно, саопштила је влада, што ће погодити словачка тржишта и такође може довести до обуставе испоруке дизела из "Словнафта" намењеног Украјини.

"Стављање 'Лукоила' на листу санкција је само још један пример бесмислених санкција које не штете Руској Федерацији, већ углавном некој држави чланици (Европске уније), што је неприхватљиво", саопштио је Фицов кабинет.

Фицо је дугогодишњи критичар санкција Русији и након што је прошле године преузео дужност по четврти пут, зауставио је директну државну војну помоћ Украјини, а на мети је критика због окретања спољне политике превише близу Москви.

image