Статистика српског туризма: Где грађани Србије одмарају, а ко нам највише долази

Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже да је девизни прилив од туризма за првих пет месеци ове године био милијарду и 43 милиона евра, што је чак 17 одсто више у односу на исти период прошле године

Статистика показује да се Срби све чешће током лета одмарају на дестинацијама у Србији, планинама и у бањама, до су Руси и даље најбројнији страни туристи. Директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић каже да је девизни прилив од туризма за првих пет месеци ове године био милијарду и 43 милиона евра, што је чак 17 одсто више у односу на исти период прошле године.

Према броју реализованих ноћења иностраних туриста, Руси су на првом месту, затим гости из Турске, Босне и Херцеговине, Кине, Хрватске, Црне Горе, Немачке, Румуније и Бугарске.

Марија Лабовић истиче да српски туристи током лета воле да оду на море, али да статистика показује да се све чешће одлучују за одмор у Србији.

"Наша стратегија је да промовишемо Србију на првом месту као целогодишњу дестинацију. Радимо врло интензивне промотивне кампање намењене домаћим туристима управо како би их стимулисали и како би им показали квалитет одмора у Србији", напомиње Лабовићева.

Оцењује да се све већи број грађана одлучује за одмор у Србији захваљујући постигнутим резултатима у развоју туризма. Реч је о све већим улагањима у дестинацијe, додатном садржају и све бољој инфраструктури, посебно саобраћајној. Међутим, наводи и да је због климатских промена последњих година за многе пријатнији боравак у бањама и на планинама него на мору.

Мења се тренд путовања

Указује да се тренд путовања мења, да се све мање траже одмори који трају дуго с морем и песком, а да се све више траже дестинације с мање врућине и више природе.

"Које имају додатни садржај који подразумева и спа, и велнес, активан одмор у природи, добру гастрономију и дестинације које нису пребукиране. То су све наше шансе које ми истичемо и у складу са нашим слоганом 'Доживи Србију'", наглашава директорка Туристичке организације.

Поред Златара, чији су капацитети попуњени 60 одсто, тражи се одмор и на Златибору, Дивчибарама, Копаонику. Такође велико је интересовање за бање, нарочито за Врњачку и Соко бању, Пролом, Луковску и Куршумлијску. 

Прошла година је била рекордна када је девизни прилив од туризма у питању који је чак и Светска туристичка организација препознала као највећи процентуални раст девизног прилива у односу на 2019. годину међу свим дестинацијама у свету.