Економија

Немачка све мање тргује са светом: Пад извоза у Кину 10 одсто, у Русију скоро 30

Најважнији партнер Немачке у извозу су у јуну биле Сједињене Америчке Државе пошто је на америчко тржиште извезена роба за 13 милијарди евра, али извоз у САД је ипак опао за 6,2 одсто у односу на јун прошле године
Немачка све мање тргује са светом: Пад извоза у Кину 10 одсто, у Русију скоро 30Getty © stock photo/Luis Alvarez

Вредност немачког извоза у земље ван Европске уније је, према прелиминарним подацима, у јуну износила 58 милијарди евра, што је за 4,5 одсто мање у односу на исти месец лане и за 2,6 одсто мање у односу на мај, објавио је немачки Савезни завод за статистику (Дестатис).

Најважнији партнер Немачке у извозу су у јуну биле Сједињене Америчке Државе пошто је на америчко тржиште извезена роба за 13 милијарди евра, али извоз у САД је ипак опао за 6,2 одсто у односу на јун 2023. године.

Вредност немачког извоза у Кину је опала за 9,9 одсто међугодишње на осам милијарди евра, извоз у Велику Британију за 3,7 одсто на 6,5 милијарди евра, а експорт у Русију за 27,1 одсто на 500 милиона евра.

Дестатис је почетком месеца објавио да је трговински суфицит Немачке у мају порастао на 24,9 милијарди евра пошто је извоз месечно пао за 3,6 одсто, а увоз за 6,6 одсто. Том приликом је наведено да немачки извоз у земље ван ЕУ износи 59,4 милијарде евра, што је за 4,9 одсто мање у односу на април.

image