Економија

Раст еврозоне се зауставља: Немачка вуче ЕУ ка дну

Ово изгледа као озбиљан проблем. Немачка економија се вратила на територију контракције, подстакнута драматичним падом производње", рекао је Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке
Раст еврозоне се зауставља: Немачка вуче ЕУ ка днуGetty © Javier Ghersi

Активност приватног сектора у еврозони једва да је порасла овог месеца пошто је прва економија, Немачка, неочекивано пала. Композитни индекс менаџера набавке компаније "Ес енд Пи Глобал" пао је на 50,1 у јулу. Иако је то изнад нивоа од 50 који сигнализира раст, то је најгори резултат од фебруара и слабији него што су економисти предвидели у "Блумберговом" истраживању, које је прогнозирало да ће се задржати на прошломесечних 50,9.

Тај недостатак се може приписати Немачкој, чија се привреда изненађујуће смањила, јер је први пут од марта пала испод виталног прага. Француска такође није успела да оствари раст, иако је њен показатељ од 49,5 надмашио све осим једне процене у анкети 11 економиста.

"Ово изгледа као озбиљан проблем. Немачка економија се вратила на територију контракције, подстакнута драматичним падом производње", рекао је Сајрус де ла Рубија , главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке.

Привреда је већ две године на ивици рецесије. У јулу је достигла најнижи ниво од седам месеци, а Де ла Рубија је такође истакао да је "забрињавајуће колико компаније у производном сектору смањују број радних места из месеца у месец".

Према његовим речима, побољшање у немачком сектору производње се не назире, пошто је број нових наруџбина у јулу пао најбржим темпом за последња три месеца.

"Проблеми немачке производње су структурални изазови, недовољне инвестиције у инфраструктуру и релативно високе цене енергије, а посебно брине то што немачки произвођачи аутомобила и машина губе дах у односу на кинеску конкуренцију", истакао је Сајрус де ла Рубиjа.

image