Економија

Расположење грађана у САД као у доба кризе 2008: Сваки трећи једва саставља крај с крајем

Око 69 одсто Американаца је рекло да је због економске ситуације морало да смањи потрошњу на забаву и производе и услуге који нису неопходни
Расположење грађана у САД као у доба кризе 2008: Сваки трећи једва саставља крај с крајемGetty © Grace Cary

У Сједињеним Америчким Државама 39 одсто грађана каже да често или стално брине да њихови приходи нису довољни да покрију све трошкове, што је слично бројкама које су последњи пут виђене током светске економске кризе из 2008. године. Поређења ради, ову забринутост је у децембру 2021. изразило 28 одсто анкетираних грађана САД.

Многи Американци додају да због већих трошкова раде додатне послове, ограничавају вожњу аутомобилом и пребацују више трошкова на кредитне картице, преноси Си-Ен-Ен.

Агенција "Мудис аналитик" наводи да типично америчко домаћинство троши 925 долара више месечно за куповину истих добара и услуга у односу на период пре три године.

"Можемо да причамо цео дан о томе како инфлација у САД успорава, али кумулативни утицај инфлације која је трајала неколико година донео је бројне последице на кућне буџете", рекао је главни финансијски аналитичар агенције Бенкрејт Грег Мекбрајд.

Анкета медијске куће Си-Ен-Ен показала је да је 35 одсто одраслих недавно морало да се бави додатним послом како би саставили крај са крајем.

Додатне послове је недавно радило 52 одсто Латиноамериканаца, 44 одсто Афроамериканаца и 47 одсто људи старијих од 45 година.

Око 69 одсто Американаца је рекло да је због економске ситуације морало да смањи потрошњу на забаву и производе и услуге који нису неопходни, док је 68 одсто навело да је променило своје навике приликом куповине намирница.

image