Економија

Пад промета у хрватском угоститељству: Гости мање троше, остаје ли туризам "изнад воде" или тоне?

Не да немамо раст, него имамо стагнацију промета и можда чак и у неким микролокацијама и пад, рекла је Јелена Табак, шеф Удружења угоститељских делатности ХГК
Пад промета у хрватском угоститељству: Гости мање троше, остаје ли туризам "изнад воде" или тоне?© Jens Kalaene/picture alliance via Getty Images

Први подаци о туристичким резултатима у Хрватској говоре да се догодио благи пад промета у угоститељству, али су исто тако туристи ове године стигли раније, а ако се сезона продужи и на јесен - резултати би могли бити на нивоу прошлогодишњих.

Јелена Табак, шефица Удружења угоститељских делатности ХГК, рекла је за ХТВ да туристичка сезона пролази у складу с очекивањима.

"Европско првенство (у фудбалу) било је у Немачкој, Олимпијске игре су у Паризу, очекивали смо да ћемо у овом периоду године имати можда чак и борбу за госте. Резултати на на нивоу државе, које смо могли чути на секторском састанку пре пар дана у Сплиту, су у складу са стратегијом развоја одрживог туризма, што значи да смо у предсезони имали већи раст него што то имамо сад у шпицу туристичке године", навела је Табак и додала:

"Односно, не да немамо раст, него имамо стагнацију промета и можда чак и у неким микролокацијама и пад. То може звучати лоше јер смо научили на бесомучне количине посла у јулу и августу, али то је оно за што смо се борили, да се више ради у првом и последњем делу године, а да се растерети шпиц сезоне".

Сектор припреме и послуживање хране и пића ове године бележи раст од шест посто у количини издатих рачуна и 17 посто у финансијском промету.

"Имали смо раст и добре резултате у предсезони, а кад разговарате с колегама на терену, објективна је ситуација да имамо у конкретним ресторанима само једну ротацију увече за вечере. Уназад 5-10 година знало би их бити по три за вече и то у ствари значи пад у количини промета између 10 посто и 20 посто. Што се финансијских показатеља тиче, или је стагнација или је малени пад или је мртва трка за једнак резултат. Међутим, опет зависи који је тип објекта. Неки су и у порасту. Дакле, нема свака врста објекта исту судбину, открила је Табак.

Јосо Смолић, потпредседник ХОК-а и председник Удружења угоститеља и туристичких радника ХОК-а, каже да се гости због кризе мање троше и истиче да је то било за очекивати.

Ти исти гости, очекују већи квалитет и бољу услугу.

"На томе морамо радити да бисмо одржали долазак гостију и за следеће године кад буду имали већу потрошњу", каже он.

Каже да се пад броја ноћења, који се броји у ситним постоцима, односи на приватни смештај, што је такође било за очекивати с обзиром на то да је 23.000 лежајева више у овој години у односу на прошлу.

"Исти је колач, а дели га пуно више њих, и нормално је да не можемо сви исто добити", каже Смолић.

image