Економија

Африка се окреће злату: Сачувати валуту и одбранити се од долара

Државе Црног континента настоје да се осигурају од ризика на међународном финансијском тржишту
Африка се окреће злату: Сачувати валуту и одбранити се од долараGetty

Све више афричких земаља, пре свега Нигерија, Уганда, Зимбабве и Мадагаскар, окрећу се злату да би заштитиле своје валуте, односно преузеле су мере да повећају златне резерве, врате своје злато кући, па чак и вежу сопствене валуте за овај вредни метал, преноси портал "Мани метал".

Јужни Судан је последњи у низу имајући у виду да је прошлог викенда гувернер тамошње централне банке саопштио да земља планира да прошири златне резерве, те да с тим у вези проучава позитивне примере држава које су већ кренуле тим путем.

На ову тему се огласила и централна банка Уганде – најавила је програм куповине злата од локалних рудника како би се осигурала од ризика на међународном финансијском тржишту.

У јуну је Танзанија објавила план да потроши 400 милиона долара на шест тона злата, а министар финансија Мвигулу Нчемба издао је директиву о сузбијању широке употребе америчког долара у земљи.

Нигерија повећава своје резерве злата тако што исто купује из локалних извора, док централна банка ради на томе да врати своје злато у земљу "како би ублажила ризике повезане са слабљењем америчке економије".  

"Економски показатељи као што су растућа инфлација, ескалација нивоа дуга и геополитичке тензије изазвали су страхове међу нигеријским политичарима у вези са стабилношћу финансијског система САД", наводи "Мани метал".

Мадагаскар је још прошле године спровео програм куповине домаћег злата а пошто је пао приход од извоза ваниле.

Зимбабве је ове године своју валуту "заштитио" златом – зимбабвеански долар је замењен зимбабвеанским златом. Нову валуту подржава пре свега злато, али и друге девизне резерве укључујући америчке доларе.

Пример Зимбабвеа следиће и потпредседник Гане и председнички кандидат Махамуду Бавимија уколико победи на изборима.

Како констатује портал, све ово је последица бројних ризика везаних за америчку валуту, укључујући велику потрошњу САД, али и све већи амерички дуг.

image