Генерални директор ЕПС-а: Струје има довољно и поскупљења неће бити

ЕПС одлучан у томе да се постигне циљ да наш енергетски сектор до 2030. године 45 одсто енергије добија из обновљивих извора, каже Живковић

Генерални директор "Електропривреде Србије" Душан Живковић рекао је да је та компанија била одувек стабилан ослонац за грађане и привреду Србије и гарант сигурног снабдевања електричном енергијом и навео да нема разлога за бригу јер струје има довољно и да поскупљења неће бити.

На питање да ли ће током зимског периода бити довољно струје, Живковић је за Новости навео да нема разлога за бригу и да ће ЕПС обезбедити довољне количине електричне енергије.

"Завршетком ремонтне сезоне термо и хидро капацитета која тече планираном динамиком, створиће се услови за њихов повратак на мрежу јер је више блокова овог пролећа и лета у капиталном ремонту", навео је Живковић.

На питање да ли ЕПС има рачуницу да производи и продаје струју по садашњим ценама, Живковић је указао да та компанија грађанима и даље обезбеђује електричну енергију по ценама које су међу најнижима у региону и Европи.

"Пролетос је дошло до смањења цена за комерцијалне купце, односно привреду. Заједнички са Министарством рударства и енергетике радимо на измени методологије којом ће се формирати цена електричне енергије за комерцијалне купце, како би пратила оне на тржишту. Нова методологија пружиће много флексибилности, јер ће се избећи драстичне разлике у односу на тржиште и у време ниских, као и у време високих цена", навео је он.

Живковић је истакао, да када је реч о ценама струје за домаћинства, за сада неће бити промене.

На питање да ли је потребна зелена агенда и шта ЕПС ради на тој теми, Живковић је рекао да је зелена агенда већ сада наша реалност коју живи та компанија али и српска привреда.

Додао је да је ЕПС одлучан у томе да се постигне циљ да наш енергетски сектор до 2030. године 45 одсто енергије добија из обновљивих извора.

"Интензивно радимо на изградњи првог ветропарка и соларне електране у Костолцу. У току је изградња соларне електране 'Петка' и ветропарка 'Костолац' и очекује се да крајем ове или почетком наредне године буду на мрежи. ЕПС планира низ пројеката коришћења ветра и сунца", навео је Живковић.

Додао је да се заједно са стратешким партнерима развија соларни пројекат од 1 гигавата, као и соларни пројекти на капацитетима ЕПС.

На питање када ће се отворити нови блок у Костолцу, Живковић је рекао да је то од стратешке важности за енергетски систем Србије и исказао уверење да ће се ускоро, након окончаних функционалних проба као и генерацијских испитивања, створити услови да буде на располагању пре почетка грејне сезоне.

"Свакодневно смо у комуникацији са извођачем радова како бисмо што пре имали Б3 на мрежи. У питању је блок снаге 350 мегавата са очекиваном годишњом производњом око 2,6 милијарди киловатсати, блок са најсавременијом технологијом како производње, тако и безбедности и заштите животне средине", навео је Живковић.

На питање докле се дошло са производњом гипса у Обреновцу, Живковић је навео да је значајан помак у заштити и унапређењу животне средине и да су добре перформансе постројења за одсумпоравање димних гасова на ТЕНТ А потврђени након три месеца пробног рада.

"Значајне активности се одвијају на комерцијалним уговорима , свакако треба напоменути да се најдаље отишло са цементаром "Лафарж", и у току су испоруке првих уговорних количина", рекао је Живковић.