Економија

"Немачка привреда заглављена у кризи": БДП пао у првом кварталу

БДП Немачке у првом кварталу пао је за 0,1 одсто, док је у еврозони у просеку порастао за 0,3 одсто
"Немачка привреда заглављена у кризи": БДП пао у првом кварталуGetty © Sascha Schuermann

БДП немачке пао је за 0,1 одсто у другом кварталу текуће године, саопштио је Федерални завод за статистику на основу прелиминарних података.

Улагања у опрему као што су машине, као и у индустријске објекте, посебно су се смањила, истиче се у саопштењу, преноси "Шпигл".

Лист подсећа да је Немачка прошле године зашла у рецесију са падом БДП-а од 0,2 одсто, истакавши да је немачка економија, примарно фокусирана на извоз, "осетила" последице глобалног економског успоравања, великог раста цена енергената и брзог раста каматних стопа. 

Земља такође има мањак квалификованих радника, а компаније се жале на превише бирократије.

У априлу је немачка привреда за длаку избегла рецесију. Бруто домаћи производ је од јануара до марта порастао за 0,2 одсто у односу на претходни квартал.

Ифо-индекс пословне климе, водећи индикатор о стању немачке економије, у јулу је био у паду трећи месец за редом. Ифо институт за економска истраживања не очекује да ће се стање поправити у трећем тромесечју.

"Немачка привреда је заглављена у кризи", рекао је Клаус Волрабе, шеф одељења за анкете о пословању Ифо-а, коментаришући актуелне бројке.

image