Економија

Америчке федералне резерве и даље мучи инфлација: Камате још не падају

Федерални комитет за отворено тржиште (ФОМЦ) гласао је да циљана референтна каматна стопа остане од 5,25 до 5,5 одсто
Америчке федералне резерве и даље мучи инфлација: Камате још не падајуGetty © stock photо/amedved

Федералне резерве САД одлучиле су да не мењају цене задуживања, па су камате поново остале на највишем нивоу у последње 23 године. Федерални комитет за отворено тржиште (ФОМЦ) гласао је да циљана референтна каматна стопа остане од 5,25 до 5,5 одсто. Камате су у САД на том нивоу од јула прошле године.

Они су у саопштењу навели да обраћају пажњу на ризике у погледу оба своја циља – инфлације и максималне запослености. До сада су се поруке углавном односиле само на инфлацију и потребу да се успори раст цена.

"ФЕД није донео одлуку о томе шта ће радити у септембру, мада јесте уверенији да се приближава моменат за смањење камата. Одлуку ћемо донети на основу података о инфлацији, као и на основу података о тржишту рада, ризицима на оба поља и равнотежи у којој се ти ризици буду налазили", рекао је председник ФЕД-а Џером Пауел на конференцији за новинаре.

Републикански посланици су упозорили да би смањење стопе на седници 17. и 18. септембра, седам недеља пре америчких избора, могло да се посматра као исполитизован потез – јер акценат ставља на напредак у погледу инфлације и даје простор за обећање повољнијих кредита у будућности.

Шеф ФЕД-а је, одговарајући на питање новинара, рекао да централна банка једино разматра стање и правац економије и враћање инфлације у границе циља од 2 одсто, а не политичка дешавања.

image