Америчке федералне резерве и даље мучи инфлација: Камате још не падају

Федерални комитет за отворено тржиште (ФОМЦ) гласао је да циљана референтна каматна стопа остане од 5,25 до 5,5 одсто

Федералне резерве САД одлучиле су да не мењају цене задуживања, па су камате поново остале на највишем нивоу у последње 23 године. Федерални комитет за отворено тржиште (ФОМЦ) гласао је да циљана референтна каматна стопа остане од 5,25 до 5,5 одсто. Камате су у САД на том нивоу од јула прошле године.

Они су у саопштењу навели да обраћају пажњу на ризике у погледу оба своја циља – инфлације и максималне запослености. До сада су се поруке углавном односиле само на инфлацију и потребу да се успори раст цена.

"ФЕД није донео одлуку о томе шта ће радити у септембру, мада јесте уверенији да се приближава моменат за смањење камата. Одлуку ћемо донети на основу података о инфлацији, као и на основу података о тржишту рада, ризицима на оба поља и равнотежи у којој се ти ризици буду налазили", рекао је председник ФЕД-а Џером Пауел на конференцији за новинаре.

Републикански посланици су упозорили да би смањење стопе на седници 17. и 18. септембра, седам недеља пре америчких избора, могло да се посматра као исполитизован потез – јер акценат ставља на напредак у погледу инфлације и даје простор за обећање повољнијих кредита у будућности.

Шеф ФЕД-а је, одговарајући на питање новинара, рекао да централна банка једино разматра стање и правац економије и враћање инфлације у границе циља од 2 одсто, а не политичка дешавања.