Рате кредита за стан вероватно неће бити веће наредне године

Јоргованка Табаковић коју је Скупштина Србије поново изабрала за гувернера НБС за нови мандат од шест година, рекла је да ће ограничавање камата бити предвиђено Предлогом измене закона о заштити корисника финансијских услуга које ће парламенту бити достављене на јесен

Најава Народне банке Србије да ће законом бити ограничене каматне стопе на кредите, картице и дозвољени минус, значи да ће рате стамбених кредита вероватно остати на садашњем нивоу и након 1. јануара 2025. када истиче досадашња одлука централне банке којом се ограничава каматна стопа на стамбене кредите на 4,08 одсто, пише "Блиц".

Како подсећа тај дневни лист, Јоргованка Табаковић коју је Скупштина Србије поново изабрала за гувернера НБС за нови мандат од шест година, рекла је да ће ограничавање камата бити предвиђено Предлогом измене закона о заштити корисника финансијских услуга које ће парламенту бити достављене на јесен.

У НБС су рекли да ће усвајање ових ограничења имати велике позитивне последице по кориснике стамбених кредита, јер је Одлука којом су ограничене камате код ове врсте кредита са промењивом стопом привремена, док је законско ограничење трајног карактера.

Наводе и да је захваљујући тој одлуци, у претходних скоро годину дана спуштена просечна пондерисана каматна стопа на стамбене кредите па ће то омогућити да се ограничење код ове врсте кредита спроведе лакше и без великих осцилација.

Предлог новог закона о заштити корисника финансијских услуга, како истичу у централној банци доноси још новина, међу којима је и та да се уопште информисање подиже на још виши ниво, на начин да се са што мање документације уз избегавање бирократског језика на јасан и разумљив начин објасни кориснику да задуживање кошта, да носи ризике, односно економске последице и да му кроз одређене савете помогне да пронађе услугу која задовољава његове потребе.

По први пут се на финансијском тржишту регулишу и саветодавне услуге које банка може да пружи свом клијенту, а по први пут се регулише и пракса везивања и обједињавања услуга на начин да се банци забрањује да давање кредита услови обавезом коришћења неке друге услуге, осим изузетно, док се банци даје право обједињења услуге.

Председник удружења Ефектива Дејан Гавриловић рекао је да је најављена мера НБС позитивна за потрошаче у Србији, јер ће уместо банци, део новца они моћи да усмере на друге активности.

Он истиче и да за стамбене кредите још нису повољне околности, јер се на тржишту догодио огроман раст вредности квадрата, па су сада цене некретнина на максимуму.

НБС је у септембру 2023. донела одлуку о ограничењу каматних стопа рате на стамбене кредите. Оне су грађанима смањене за 230, 30, 50, а некима и преко 100 евра месечно и то ограничење је било орочено до краја 2024.

Ограничење каматне стопе се није односило на све кредите већ на дужнике који су корисници првог стамбеног кредита с промењивом каматном стопом, а чији уговорени износ не прелази 200.000 евра.