Економија

Јапанско тржиште акција тоне, ситуација најгора од цунамија из 2011. године

Тржишта су знала да је повећање каматне стопе могуће, али их је изненадио пораст јапанског јена у односу на долар
Јапанско тржиште акција тоне, ситуација најгора од цунамија из 2011. годинеGetty © Photo by Alessandro Di Ciommo/NurPhoto via Getty Images

Вредност јапанских акција стрмоглаво пада већ два дана након одлуке Банке Јапана да повећа референтну каматну стопу на 0,25 одсто, а компаније су према прорачунима Блумберга за само 48 сати изгубиле скоро 600 милијарди долара тржишне вредности.

Како се наводи, ситуација на тржишту је сада најгора од цунамија који је изазвао нуклеарну катастрофу у електрани Фукушима 2011. године.

Тржишта су знала да је повећање каматне стопе могуће, али их је изненадио пораст јапанског јена у односу на долар, тако да су трговци почели да нагло распродају акције.

Раст јена на основу повећања каматних стопа би могао да знатно умањи зараде извозника који су до сада профитирали од слабости јапанске валуте.

"Сви су уплашени због неизвесности око кретања курса долара и јена. Постоји велика забринутост да би то могло да доведе до погоршања зараде", изјавила је аналитичарка Чиса Кобајаши.

Поскупљење јена на четворомесечни максимум у односу на долар је погодило извознике као што су "Хонда мотор", "Хитачи" или "Мицубиши".

На тржишту је краткорочно јасно завладао страх, а средњорочни тренд јапанских акција можда почиње да се мења нагоре због забринутости за америчку и кинеску економију, додао је аналитичар Рјута Оцука из компаније Тојо секјуритис.

image