Економија

На шта слути? Ворен Бафет продао половину деоница "Епла" у свом поседу

Појединци сматрају да то што "пророк из Омахе" одлучује да све већи део свог богатства чува у кешу не слути добро по америчку економију
На шта слути? Ворен Бафет продао половину деоница "Епла" у свом поседуGetty © Scott Olson

Холдинг компанија "Беркшир Хетавеј" чувеног милијардера и инвеститора Ворена Бафета је распродала је око половину деоница "Епла" које су биле у њеном поседу од почетка године, истиче се у новом финансијском извештају компаније. 

"Беркшир Хетавеј" је 30. јуна држала деонице технолошког гиганта у вредности од 84,2 милијарде долара, у односу на 174,3 милијарде с краја претходне године. 

У последњем тромесечју 2023, компанија је продала око 10 милиона деоница "Епла", односно око један одсто од укупног броја који је поседовала. 

Чак и након распродаје, "Епл" остаје најзаступљенија компанија у портфолију Бафетове компаније.

Ипак, распродаја је привукла посебну пажњу других инвеститора, будући да је Бафет велики заговорник вредности "Еплових" деоница, и да је у мају рекао да ће "Епл" остати једна од основних ставки у портфолију "Беркшир Хетавеја".

Током истог састанка, Бафет је истакао да се на распродају делимично одлучио због пореза, а делимично због намере да повећа резерве кеша у својој компанији.

Укупна вредност деоница које је "Беркшир Хетавеј" продао у другом тромесечју износила је 75,5 милијарди долара, подигавши тако резерве кеша компаније на рекордних 277 милијарди долара. То је био седми квартал заредом током којег је компанија је продала више акција него што је купила. 

Готовина сада представља отприлике 30 одсто тржишне вредности Бафетове компаније, која укупно износи више од 900 милијарди долара.

То што инвеститор познат као "пророк из Омахе" због својих мудрих финансијских потеза гомила кеш су многи инвеститори схватили као потенцијално лош знак за америчку економију, односно да Бафет очекује пад вредности деоница и да спрема средства како би их купио по нижој цени.

"Мало бих се забринуо", рекао је за "Маркет воч" аналитичар из фирме за финансијске услуге "Едвард Џонс", Џим Шенан, додавши да га Бафетови недавни потези "брину су због његових погледа на тржиште и економију". 

Акције "Епла" су имале тежак почетак године због слабе продаје "Ајфона" и конкурентности других технолошких компанија, али су почеле брзо да расту након што је компанија почетком јуна представила "Епл интелиџенс", серију нових функција заснованих на вештачкој интелигенцији.

Цена деоница "Епла" је прошлог месеца премашила 230 долара, а удео у тржишту компаније је премашио рекордних 3,5 билиона долара. Акције су од тада делимично изгубиле на вредности, завршивши на око 219 долара по акцији по затварању берзе у петак.  

Иначе, берзански индекс "Ес енд пи" је искусио пад од 2,5 одсто у петак након што је извештај о америчком тржишту рада у петак подстакао бојазан да би економија САД могла да клизи ка рецесији, тиме уједно забележивши први узастопни губитак вредности за више од један одсто од априла. Индекс "Насдак" је изгубио више од 10 одсто вредности у односу на свој врхунац из јула. 

image