Економија

Глобални крах: Зараза се шири на америчке берзе, "екстремни страх" на Си-Ен-Еновом индексу

Страх од рецесије у САД уздрмао је јапанску берзу и тржиште биткоина, следе европске банке
Глобални крах: Зараза се шири на америчке берзе, "екстремни страх" на Си-Ен-Еновом индексуGetty © Yuichiro Chino

Берзе су у понедељак доживеле крах услед страховања да би САД могле да уђу у рецесију, гурајући инвеститоре у режим паничне продаје, показују тржишни подаци.

САД су забележиле неочекивани пораст стопе незапослености, према извештају о платним списковима за јул објављеном у петак. То је изазвало страх међу економистима и инвеститорима о здрављу америчке економије која има огроман утицај на глобалном финансијском тржишту.

Америчке акције су у петак нагло пале, тако да се сва три индекса америчке берзе налазе у минусу. Технолошки Насдак композит је понедељак почео новим падом, а Си-Ен-Енов "индекс страха и похлепе" осликава велики страх.

"Насдак берзански индекс никад до сада није био 1.000 поена у црвеном у једном дану. У паду су и акције великих технолошких компанија - Мајкрософт, Алфабет инк, Мета, Амазон и Епл", преноси Фокс бизнис.

Трамп окривио администрацију демократа

За берзанску кризу бивши амерички председник Доналд Трамп окривио је демократску администрацију у Вашингтону.

Амерички председник Џозеф Бајден и његова потпредседница Камала Харис, највероватнији противкандидат Трампа за улазак у Белу кућу, одговорни су за финансијску олују, сматра републикански кандидат.

Трамп је ту оптужбу изнео у недељу у посту на друштвеним мрежама, написавши великим словима:

"Берза се урушила. Рекао сам вам, Камала нема појма, Бајден чврсто спава. Све је проузроковано неспособним вођством САД", написао је Трамп.

Јапански Никеи индекс стрмоглавио се 13 одсто у понедељак, достигавши најниже вредности у седам месеци, а за њим је уследио и Топикс који је затворен са падом од 12,2 одсто чиме су избрисани сви добици ове године.

Никеи 225 је претрпео највећи једнодневни пад,  за више од 4.450 поена и надмашио 3.836 изгубљених у "црном понедељку" у октобру 1987, наводи "Фајненшел тајмс".

Инвеститори кажу да Никеи индекс није забележио такве губитке од глобалне финансијске кризе 2011. године.

У Европи је референтни Стокс Јуроп 600 пао за три процента. Тржишта фјучерса су показала да ће се замах вероватно проширити и на САД. Уговори који прате Насдак 100 пали су за пет одсто.

Индекс Дов Џоунс пао је за 2,3 одсто, Насдак је изгубио 3,9 одсто вредности, а Ес енд Пи 500 чак 3,0 одсто, преноси Си-Ен-Би-Ес.

Све главне европске берзе почеле су у понедељак да падају, са акцијама које су потонуле на скоро шестомесечне најниже вредности у раном јутарњем трговању.

Паневропски референтни индекс Стокс 600 пао је за 3,1 одсто, најниже од 13. фебруара. Банке су до сада пале за 4,2 одсто, а технолошки сектор за 5 процената.

Француски референтни индекс ЦАЦ 40 пао је за 2,78 одсто, немачки ДАКС је пао 2,2 процента, док је британски ФТСЕ 100 изгубио 2,17 одсто у понедељак ујутро.

"Тржишта су у краху и то је море црвеног широм света... У суштини видимо масовно раздуживање док инвеститори продају имовину да би финансирали своје губитке. Брзина овог потеза затекла је многе инвеститоре неспремне; сада постоји много паничне продаје", рекао је Ројтерсу Кајл Рода, виши аналитичар финансијског тржишта у "Капиталу".

Тајванске акције пале су у понедељак за више од осам одсто, што је нарочито осетио гиганта производње чипова ТСМЦ, који производи више од половине светских чипова, чије су акције пале за 9,3 одсто.

Референтне вредности на индијским берзама, Сенсек и Нифти 50, забележиле су велику распродају рано у понедељак, опадајући за преко три одсто у трговању унутар дана. Аналитичари су за пад окривили рецесију САД и растуће тензије на Блиском истоку.

Цена биткоина је пала испод 50.000 долара први пут од фебруара ове године, пошто ефекти превирања на глобалном берзанском тржишту цуре на тржиште криптовалута. Биткоин је дотакао најнижи ниво од 49.351 долара у раном трговању у понедељак. Иако се вратио изнад прага од 50.000 долара, и даље је у паду од 13 одсто.

"Распродаја у Европи је још увек мање изражена од онога што смо видели у Азији. Оно што ће бити интересантно видети јесте да ли европски инвеститори желе да сачекају да виде шта амерички трговци акцијама желе да ураде, пре него што у потпуности пређу на смањивање ризика", рекао је за "Блумберг" Дејвид Финерти,  стратег из Сингапура.

Пад цена нафте

Цене фјучерса нафте "брент" су данас пале на најнижи ниво за последњих осам месеци, пошто су инвеститори забринути због могуће рецесије у Сједињеним Америчким Државама, земљи која је највећи светски потрошач нафте.

Према подацима са берзи, нафта "брент" се данас у 13.40 часова продавала по цени од 75,520 долара за барел, док се раније у току дана продавала и за мање од 75,200 долара по барелу, преноси Танјуг писање портала "Трејдинг економикс".

image