Тржиште је полудело: После огромног пада уследио огромни скок - да ли је глобални крах избегнут?

Амерички фјучерси и азијске берзе су се опоравили али експерти и даље брину због Блиског истока и спорог реаговања Феда

Азијске акције су се опоравиле након јучерашњег драматичног пада изазваног ситуацијом на Блиском истоку али и страхом да Фед преспоро да реагује на знаке слабљења америчке економије.

Јапанске акције су у уторак забележиле највећи раст у току дана од октобра 2008. године, што је довело до раста тржишта широм Азије у упечатљивом преокрету глобалне распродаје претходног дана, пише "Фајненшел тајмс".

Усред упозорења трговаца да очекују изузетну волатилност, Топикс се опоравио за више од 10 одсто пошто су инвеститори почели да траже повољне цене, а јен се стабилизовао.

Опоравак Топикса и поновно оживљавање ужег, технолошког индекса Никеи 25 од 10 посто, дошло је упркос великог пада америчких тржишта, укључујући пад Ес енд Пи 500 од три посто.

Глобална тржишта су пала последњих дана због страха да Федералне резерве преспоро реагују на знаке слабљења америчке економије.

Најтеже су биле погођене јапанске акције, које су у понедељак пале за више од 12 одсто, неколико дана након изненадног повећања каматне стопе Банке Јапана.

"Дан огромног пада, а онда дан огромног скока. Нико није доживео овако лудо тржиште", рекао је Такео Камаи из ЦЛСА у Токију. "Иако се тржиште знатно опоравило, остаје неизвесност веће слике - да ли Банка Јапана сада може поново да подигне стопе ове године и да ли ће их Фед смањити".

Двојица високих званичника Федералних резерви покушала су у понедељак да ублаже страхове.

Остан Гулсби, председник чикашког Феда, рекао је за Си-Ен-Би-Си да ће Фед предузети мере да "поправи" свако погоршање у америчкој економији, за коју је додао да не изгледа да је у рецесији.

"Федов посао је веома једноставан, максимизира запосленост, стабилизује цене и одржава финансијску стабилност. То је оно што ћемо урадити", рекао је Гулсби. Ако дође до "погоршања", додао је, "поправићемо то".

Мери Дејли, председница Феда Сан Франциска, рекла је на скупу на Хавајима да ће званичници "учинити све што је потребно" да би испунили циљеве централне банке о стабилности цена и запошљавању. "Пре реаговања погледамо све информације", објаснила је.

Као још један показатељ "опоравка" тржишта - биткоин се у уторак вратио на кратко на 56.000 долара, пише "Блумберг".

Највећа светска дигитална криптовалута порасла је за 3,48 одсто и делимично се опоравила од махните распродаје због које је токен потонуо испод 50.000 долара.

Трговци ипак страхују да би добици могли бити краткотрајни док не виде широко побољшање макроекономског окружења и ублажавање тензија на Блиском истоку.