Економија

Ко су милијардери који су изгубили највише новца након краха глобалног тржишта

Америчка берза изгубила је 5. августа више од 1,93 билиона долара
Ко су милијардери који су изгубили највише новца након краха глобалног тржиштаwww.globallookpress.com © Nick White/moodboard

До колапса глобалне берзе јуче је дошло због наглог пада акција високотехнолошких компанија, а процењује се да је тржишна вредност седам највреднијих компанија на свету смањена за више од билион долара, а самим тим и богатство милијардера у чијем су власништву.

Према подацима за праћење нето вредности магазина "Форбс" у реалном времену, оснивач Амазона Џеф Безос забележио је највећи губитак у једном дану. Његово богатство се смањило за осам милијарди долара, након што су акције америчког гиганта пале за више од пет одсто.

Оснивач и извршни директор компаније за производњу чипова "Нвидија", Јенсен Хуанг, рангиран је као друга највећа жртва финансијског колапса, а његов губитак износи 7,9 милијарди долара.

У међувремену, богатство Марка Закерберга, генералног директора и суоснивача "Мете" смањено је за седам милијарди долара.

Богатство Лерија Елисона, председника компаније "Оракл" и Илона Маска, власника компаније "Тесла", забележило је губитке од по шест милијарди долара.

Крахом берзе погођени су и остали милијардери.

Богатство суоснивача "Гугла" Сергеја Брина и Ларија Пејџа смањено је за више од четири милијарде долара, док су суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс и његов бивши извршни директор Стив Балмер претрпели губитак од три, односно четири милијарде долара.

Лорен Пауел Џобс, удовица суоснивача "Епла" Стива Џобса, изгубила је око 580 милиона долара.

Страх да је америчка привреда у горем стању од очекиваног, изазвао је 5. августа снажну продају финансијске имовине, што је резултирало падом берзанских индекса.

Јапански Никеи индекс пао је за више од 12 одсто, што представља највећи пад од 1987. године. Ситуација се поновила и на другим тржиштима азијског континента.

Америчко тржиште акција изгубило је више од 1,93 билиона долара након почетка трговања, као резултат панике у финансијском сектору и усред страха од рецесије у САД, што је подстакло масовну продају акција широм света.

image