Економија

Немачка економија у трајном паду: Број стечајева на десетогодишњем максимуму

Велики број банкрота нарочито је приметан у производном сектору
Немачка економија у трајном паду: Број стечајева на десетогодишњем максимумуGetty © picture alliance / Contributor

Број банкрота компанија у Немачкој порастао је на највиши ниво у последњих десет година, наводи се у студији Хале института за економска истраживања (ИВХ).

У јулу је регистровано 1.406 банкрота ортачких друштава и корпорација. То је 20 одсто више него претходног месеца и 37 одсто више него годину дана раније. Тренутна бројка је такође 46 одсто изнад јулског просека за године 2016. до 2019. године, односно време пре пандемије короне, пише "Хандесблат".

"Значајно повећање броја неликвидности погађа све секторе", наглашава ИВХ. "Међутим, то је посебно приметно у производном сектору. После 100 несолвентних индустријских предузећа у јуну – што је одговарало просеку за последњих дванаест месеци – тај број је сада порастао на 145.

Према анализи ИВХ, скоро 10.000 радних места је погођено у највећих десет одсто компанија чија је неликвидност пријављена у јулу. "Затварање великих послодаваца може довести до високих и трајних губитака прихода и плата за погођене запослене", каже институт.

"Очекујемо да ће број банкрота благо опасти у августу, а затим поново порасти у септембру", рекао је шеф одељења за структурне промене и продуктивност ИВХ Стефан Милер. То значи да ће број банкрота вероватно остати константно изнад нивоа пре пандемије короне.

Немачка економија је тренутно у трајном паду, наводи портал. У првом кварталу бруто домаћи производ је порастао за 0,2 одсто. Међутим, након тога је у пролеће уследио пад од 0,1 одсто јер се мање улагало у системе као што су машине и зграде. Многи стручњаци очекују анемични узлет у другој половини године, јер се велики делови привреде жале на недостатак поруџбина.

image