Економија

Колико кошта свадба у Србији? Цене одлетеле у небеса

Епидемија ковида 19 није толико утицала на промену неких обичаја, понашања и самог организовања свадбе, али јесте на цену
Колико кошта свадба у Србији? Цене одлетеле у небесаGetty © JovanaT

Председник удружења "Евент Индустрија Србија" Бошко Бубања рекао је данас да је организација свадби поскупела у односу на период пре епидемије коронавируса и да је за просечну свадбу од око 200 гостују, уместо 13.000 до 15.000 евра, сада потребно издвојити више од 20.000 евра, а да је на цену највише утицао закуп ресторана и музика.

Бубања је за Танјуг додао да епидемија ковида 19 није толико утицала на промену неких обичаја, понашања и самог организовања свадбе, али јесте на цену.

"Данас је свадба много скупља, него што је била пре две године. Ако кажемо да просечна свадба у Србији броји негде око 200 гостију и да је за то пре две године било потребно издвојити између 13.000 и 15.000 евра, данас таква свадба кошта више од 20.000 евра. Број свадби које се организују током једне године је нешто мањи. Још прошле године је уочен пад. Ове године се наставио тај тренд пада броја догађаја", рекао је Бубања.

Истакао је да се бележи број смањења прослава за 18 одсто на годишњем нивоу, ако се упореди 2023. година, са 2018. и 2019. годином, јер се као репер не могу гледати 2020. због коронавируса и 2022. када је био бум у организацији након ковида.

Како је истакао, разлога је више.

"Један од кључних разлога је заправо та цена где младенци мисле да с обзиром на то да је све поскупело, боје се да ли ће кроз поклоне заправо моћи да покрију трошак свадбе. Наше искуство уназад пар месеци и годину дана можда показује да тај страх није оправдан, да заправо се свадбе на крају покрију од тих поклона, јер су и гости негде свесни да оно што се носило пре две године у коверту, данас мора да буде више. Тако да свадбе се на крају ипак покрију. Можда остане за неко лепо путовање или за опремање неког новог стана", рекао је он.

Када се говори о расту цена, како је објаснио Бубања, највише су скочиле цене закупа у ресторанима.

"Можда негде процентуално највише ресторани, односно тзв. ивент центри, где се прославе организују, јер је то негде и највећа ставка у трошковима организације једне свадбе. Ресторан је 50 одсто, односно ивент центар, а све остало је 50 одсто у укупној цени коштања једне свадбе. Ту је раст негде око 35 одсто, па можда и до 40 одсто у цени тзв. столице, како се то популарно каже", објашњава он.

Пре свега, како је рекао Бубања, највише цену диктира храна, јер је то поскупело највише у претходном периоду и дневнице запослених, односно плате запослених.

"Просечно, цене по човеку у Србији у ресторану су биле од 25 до 28 евра, а у Београду од 32 до 35 евра. То што је било 35 евра, сада је 50 евра и више. Мислим да тешко да се нађе испод 40 евра у Београду, а цене иду и до 150 евра по госту", рекао је Бубања.

Како је додао, бенд односно музика је друга ствар која диктира цену трошкова после ресторана.

"Неки бендови рецимо који су коштали можда 2.000 евра, пре две године, сада коштају 3.500 и 4.000 евра. Ту се бележи један солидан раст", рекао је он.

Истиче да на цену утиче и торта и њена декорација, фотографисање, суви лед, ватромет, специјални ефекти, али и садржаји за децу.

Он је додао да је свака свадба за себе и да младенци највише брину о томе да се гости лепо проведу и забаве, док родитељи младенаца желе да госте дочекају на најбољи могући начин.

Како је рекао Бубања за Танјуг, у Београду се махом и даље организују мање свадбе од 160 до 170 људи, у Новом Саду нешто мање од 100 до 120 људи, док околина Чачка и тај део око Ужица, Краљева, то су свадбе где буде више од 500 људи.

Истиче да је потребно правити разлику и да постоје трошкови који су фиксни, на пример цена венчанице или таксе за венчање, тако да, ако имате више гостију ти трошкови се деле на више људи или обрнуто.

image