Економија

Шта би могло да пође по злу? Песимистични водич кроз берзанска превирања

Како ће финансијски хаосу упропастити ваш живот?
Шта би могло да пође по злу? Песимистични водич кроз берзанска превирањаGetty © Tetra Images

Најновији хаос на светским финансијским тржиштима могао би - мада не мора - да буде сигнал "армагедона" и да се ситуација, уместо смиривања после година пандемије, сукоба, тероризма, погоршава, пише "Политико" и објашњава шта је најгоре што може да се догоди.

Нулти пацијент

За сада, волатилност је ограничена на свет финансија. Берзе су често склоне претераној реакцији у августу, а подаци о тржишту рада у САД доводе до њихових падова и (мање драматичних) успона.

Међутим, потреси тржишта могу да буду предзнак проблема у реалној економији - свету фабрика, послова и роба и услуга - са последицама по обичне људе у Европи.

"Џеј Пи Морган" и "Голдман Сакс" променили су своја предвиђања о здрављу америчке економије и сада процењују да има 35 одсто шанси да падне у рецесију до краја године.

То би била лоша вест за Европу, која се ослања на потражњу америчких потрошача за куповину производа произведених на континенту.

Америка кине, Европа се прехлади

"Ако се рецесија догоди у САД, врло је вероватно да ће и Европа ући у рецесију", каже Кен Ватрет, главни економиста "Ес енд Пи глобал маркет интелиџенса". Додао је да не очекује да ће се такав сценарио догодити али је нагласио да не може ни да га искључи.

Са друге стране, инвеститори ипак страхују да америчка економија успорава и да је Фед прекасно реаговао.

Ако јесте, то је лоше вести за европску индустрију која већ пати, а производни сектори не раде. Економски мотор континента Немачка пријавила је низ не тако здравих индустријских читања и њена економија је чак почела да се смањује.

Збогом Берлину

"Немачка би вероватно била најрањивија на тешко слетање у САД", каже Франциска Палмас, виши економиста у "Капитал економиксу". "Извоз чини већи удео у њеном БДП-у. А значајно повећање извоза у САД компензовало је смањен извоз у Кину, посебно аутомобила, у последњих неколико година".

Како ово функционише? Па, мање новца у џеповима Американаца значи мање трошења на немачку робу - а то значи још један ударац за највећу и већ болесну економију Европе.

Као последица тога, "Немачка се неће извући из ове стагнације", каже Карстен Брзески, глобални шеф макро сектора ИНГ банке.

Зараза се шири

Проблеми се неће зауставити на Немачкој. Неколико европских економија, од малих извозно оријентисаних попут Аустрије и Данске, до највећих земаља западне Европе попут Француске и Италије, било би погођено америчком успоравањем.

А ефекти би ишли далеко изван трговине, упозорио је Ватрет.

Политичари као муве без главе

Лидери ЕУ немају добре резултате у предвиђању финансијских криза, посебно оних које долазе из САД, са широко распрострањеном навиком да потцењују њен потенцијални утицај на другу страну Атлантика.

"Они обично кажу, па, ово није проблем за нас… а онда три до шест месеци касније, сви сазнамо да не можемо да побегнемо", рекао је Брзески.

Резиме судњег дана...

САД улазе у рецесију, Европа следи, остајући у рецесији најмање до средине 2025. године, а владе ЕУ ће почети... да расправљају шта да раде.

Брзески предвиђа нову галаму око националних правила потрошње и дебате о томе како се ухватити у коштац са економским проблемима.

Затим, ту су растуће гомиле дугова у неким од највећих европских земаља - пре свега у Француској и Италији - буре барута које би могло да експлодира ако се криза у стилу 2008. врати.

А то је тачка у којој почиње хорор филм...

image