Економија

Драстичан пад поверења у немачку економију

Бројке објављене последњих недеља дале су суморну слику за највећу европску економију
Драстичан пад поверења у немачку економију© Tanjug/Christian Charisius/dpa via AP

Поверење инвеститора у немачку привреду пало је на најнижи ниво од јануара, након недавних превирања на светским берзама.

Индекс поверења који је израчунао немачки центар за европска истраживања (ЗЕВ) пао је са 41,8 поена на 19,2 у поређењу са оним у јулу, резимира истраживање француске новинске агенције АФП. Аналитичари су очекивали да ће се вредност индикатора зауставити на 34,3 поена.

Председник ЗЕВ-а Ахим Вамбах је истакао да је 22,6 поена највећи пад вредности показатеља у последње две године. Према његовој оцени, на лоше расположење инвеститора утичу бројне неизвесности, пре свега у погледу даље монетарне политике, лошији економски подаци из САД и све већа забринутост за ситуацију на Блиском истоку.

"Ова неизвесност се недавно одразила и на светске берзе", подсетио је он.

Како подсећа АФП, немачка економија, традиционално покретач европског раста, једина је напредна економија која је прошле године доживела пад. Борила се са високом инфлацијом, индустрија је успорила, а извоз се истовремено хладио.

Бројке објављене последњих недеља дале су суморну слику за највећу европску економију, где је производња неочекивано опала за 0,1 одсто у другом тромесечју, а јулска активност приватног сектора и пословне климе нису понудила ништа бољи пресек.

Влада очекује благи раст немачког БДП ове године, али су прогнозе доведене у питање неочекиваним падом индустријске производње у другом кварталу и низом лоших економских показатеља, пренела је и француска новинска агенција.

"Анкета ЗЕВ-а потврђује утисак да немачка привреда заправо бори да стане на ноге, али не успева", рекао је Робин Винклер, економиста у Дојче банци.

Он је истакао да се садашња процена поново погоршала након малог побољшања на пролеће.

"Оно што још више забрињава је чињеница да је оптимизам у економским очекивањима од пролећа потпуно нестао", коментарисао је Винклер извештај економиста.

image