Економија

Услови за одобравање кредита привреди и становништву у другом кварталу ублажени

Што се кредита становништву тиче, очекује се додатно ублажавање и у трећем кварталу, док за привреду банке очекују умерено пооштравање кредитних стандарда у наредном периоду
Услови за одобравање кредита привреди и становништву у другом кварталу ублажениGetty © picture alliance / Contributor

Банке су у другом тромесечју ове године ублажиле стандарде по којима су одобравале динарске кредите привреди, док су за девизне и девизно индексиране кредите стандарди благо пооштрени, показали су резултати јулске анкете коју је спровела Народна банка Србије (НБС).

Што се кредита становништву тиче, услови за њихово одобравање су додатно ублажени, што се у највећој мери односило на динарске готовинске кредите и кредите за рефинансирање, а наставак ублажавања банке очекују и у трећем кварталу, објавила је НБС.

Анкета је показала и да банке очекују умерено пооштравање кредитних стандарда привреди у трећем тромесечју и то већим делом код девизних и девизно индексираних кредита.

У другом кварталу повећана је тражња привреде за кредитима и то првенствено за краткорочним девизним и девизно индексираним кредитима, а у трећем кварталу банке очекују раст тражње за свим врстама кредита.

И становништво је у другом тромесечју повећало тражњу за готово свим врстама кредита, а наставак сличних тенденција очекује се и трећем кварталу.

Посматрано према величини предузећа, кредитни стандарди су пооштрени за велика предузећа, док су ублажени за пољопривреднике и мала и средња предузећа.

На ублажавање кредитних стандарда привреди утицали су смањени трошкови извора финансирања, што се, како су навели из НБС, може довести у везу са ублажавањем монетарне политике Народне банке и Европске централне банке.

Насупрот томе, банке су оцениле да су у смеру пооштравања стандарда деловали мања конкуренција у банкарском сектору и повећана перцепција ризика, а делом и општа економска и геополитичка ситуација када је реч о девизно идексираним кредитима.

На ублажавање стандарда за одобравање кредита становништву утицали су смањени трошкови извора финансирања и конкуренција на тржишту ових кредита, док је ситуација на тржишту некретнина деловала у супротном смеру, што је, оцењују из централне банке, вероватно определило непромењеност кредитних стандарда код девизно индексираних кредита.

Анкета је спроведена од 1. до 12. јула, а у њој су учествовали представници 18 банака, чије учешће је веће од 99 одсто билансне суме банкарског сектора.

image