Економија

Бајатовић o цени гаса: По обезбеђеним количинама Србија стоји можда најбоље у Европи

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић је нагласио да "Гаспром" испоручује Србији гас и да би једино проблем могао да настане ако неко намерно оштети Турски ток преко којег добијамо овај енергент из Русије
Бајатовић o цени гаса: По обезбеђеним количинама Србија стоји можда најбоље у ЕвропиGetty © stock photo/LukaTDB

Генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић изјавио је данас да нису планирана поскупљења гаса за домаћинства у Србији до краја ове године, док се за привреду "очекују само мање промене без обзира на промену цене нафте". Бајатовић је нагласио да не очекује неке битне поремећаје по питању гаса, да је Србија обезбедила резерве овог енергента, као и да је напуњено складиште Банатски двор.

"Гас неће поскупити за домаћинства. Сигурно, за индустрију ће то бити мала шетања без обзира на промену цене нафте, уколико баш не буде неког претерано великог сукоба на Блиском истоку између Израела и Ирана, чини ми се да се ту мало стишава. Нафта је чак пала са 94 долара за барел на 85. То је добро јер ми имамо нафтну формулу, тако да је на на референтној берзи гаса сад око 390 долара за 1.000 кубних метара", рекао је Бајатовић за ТВ Прву.

Када је реч о обезбеђеним резервним количинама, он је истакао да је у Мађарској остало још 163 милиона кубних метара гаса за Србију од прошле године.

"И оно што је добро, то је све плаћено. Тако да ја не очекујем проблеме са количинама, а за индустрију цена ће бити 'тунелирана' негде као сада. За домаћинства неће бити никакве промене до краја ове године. Надам се да ћемо то успети, да помогну да то тако одржимо и до краја грејне сезоне. Тако да то су добре вести што се тиче гаса", истакао је Бајатовић.

Он је оценио да Србија по питању обезбеђених количина гаса стоји можда најбоље у Европи.

"Како да вам кажем, ово што сам ја набројао, кад бих гледао у процентима, у односу на број потрошача и потребе, па то нема нико у Европи. Имате 100 одсто пуна складишта, а у Европи 84 одсто, али ми много више себи можемо да помогнемо из тих резерви, плус оно што имамо уговорено. И никад нисмо имали проблем са тим", рекао је Бајатовић.

Нагласио је да "Гаспром" испоручује Србији гас и да би једино проблем могао да настане ако неко намерно оштети Турски ток преко којег добијамо руски гас.

"Једино ако неко сад не разнесе бомбама и Турски ток, онда смо дефинитивно у проблему", рекао је Бајатовић.

Говорећи о јучерашњем састанку у Букурешту, Бајатовић је рекао да се разговарало о новој гасној интерконекцији Румунија-Србија и истакао да је Румунија нашла нове количине гаса у Црном мору.

"Јуче смо договорили, они ће спустити својих 86 километара гасовода, а ми ћемо радити 13 километара од Мокрина, али ћемо одрадити и гасовод од Мокрина до Београда, што ми зовемо тим јужним краком. Тиме ћемо направити прстен за снабдевање унутар Републике Србије, што је нама технички важно, а с друге стране, то ће омогућити да се из тог правца доставља негде око 1,6 милијарди кубних метара гаса потенцијално. И то је озбиљна диверсификација", нагласио је Бајатовић.

image