Економија

Немачка све мање привлачна за покретање бизниса: Интересовање за оснивање нових фирми на минимуму

Председник Немачке индустријске и привредне коморе Петер Адриан је изјавио да је "дубоко забринут" због ситуације у којој се налази Немачка као дестинација за пословање
Немачка све мање привлачна за покретање бизниса: Интересовање за оснивање нових фирми на минимумуGetty © stock photo/Westend61

Привлачност Немачке као локације за покретање бизниса и интересовање за оснивање нове компаније у тој земљи су на рекордно ниском нивоу, показала је анкета коју је данас објавила Немачка индустријска и привредна комора (ДИХК). Привреднике у Немачкој кочи економска ситуација и неизвесно пословно окружење, али они истичу и проблеме као што су превелика бирократија и високи трошкови, преноси "Блумберг".

Више од 70 одсто од скоро 1.000 анкетираних предузетника жели ефикасније и једноставније прописе, док 65 одсто наводи да их спутавају актуелни порески закони у Немачкој.

Председник ДИХК Петер Адриан је изјавио да је "дубоко забринут" због ситуације у којој се налази Немачка као дестинација за пословање.

"Ако сада све мање људи жели да оснива компаније у овој земљи, изгубићемо важан потенцијал за раст и иновације", додаје Адриан.

Бундесбанка упркос лошем расположењу у тамошњој привреди не верује да ће Немачка доживети озбиљан економски пад на крају 2024.

"Рецесија у Немачкој у смислу значајног, широко заснованог и дуготрајног пада економске производње се из данашње перспективе не може очекивати ако не дође до нових негативних шокова", саопштила је јуче Бундесбанка у свом месечном извештају.

image