Економија

Економија лажи: Како је амерички ФЕД измислио (скоро) милион радних места

Стање америчког тржишта рада далеко је слабије него што је изгледало, будући да нова ревизија указује да је у периоду између априла 2023. и марта 2024. отворено 818.000 нових радних места мање него што је претходно пријављено
Економија лажи: Како је амерички ФЕД измислио (скоро) милион радних местаGetty © Thomas A. Ferrara/Newsday RM via Getty Images

Прелиминарна ревизија Националног завода за статистику указује да је у САД отворено 818.000 нових радних места мање него што је наведено у прелиминарном годишњем извештају који је објављен у марту ове године. 

До ревизије долази након што су платни спискови за јул показали да је стопа незапослености порасла више него очекивано, што је продубило страхове да САД клизе ка рецесији и допринело драматичном паду берзе с почетка месеца. 

Ово представља другу највећу негативну ревизију у историји, после оне из марта 2009, када је број нових радних места у годишњем извештају спуштен за 902.000, наводи Ројтерс. 

Највише послова је "изгубљено" у најплаћенијим областима – 358.000 за пословне услуге, затим 150.000 за угоститељство, и 115.000 за производњу.

Нови подаци иду у прилог проценама стручњака који сматрају да ће америчке Федералне резерве морати да смање каматне стопе у септембру, будући да су званичници ФЕД-а претходно навели да ће се одлучити за такав потез само ако буду сигурни да инфлација сигурно иде ка постављеном циљу од два одсто, или ако тржиште рада крене да претерано слаби под високом каматним стопама

Са друге стране, Ројтерс наводи да постоји бојазан да је ФЕД већ закаснио са смањивањем каматних стопа, пошто су платни спискови објављени почетком августа показали да је је незапосленост у јулу порасла на највиши ниво након пандемије ковида 19, односно за 4,3 одсто.

image