Економија

Штрајк синдиката железнице прети северноамеричким ланцима снабдевања

Последице прекида теретног саобраћаја осетиће Канада и САД
Штрајк синдиката железнице прети северноамеричким ланцима снабдевањаGetty © Andrew Chin / Stringer

Скоро 75 одсто канадског теретног железничког саобраћаја заустављено је рано у четвртак након што су два главна превозника у земљи обуставила рад, претећи да поремете ланце снабдевања широм Северне Америке.

Упркос молби премијера Јустина Трудеауа да преговара о решењу и упозорењима пословних група да би штрајк имао "разорне" економске последице, синдикати нису успели да реше спорове око плата и распореда рада до истека рока.

Последице прекида теретног саобраћаја осетиће Канада и САД, преносе медији.

Према подацима Железничког удружења Канаде, ова грана железнице превози више од милијарду канадских долара (740.000 долара) робе сваког дана. Скоро половина авио-горива која се користи на аеродрому Пирсон у Торонту, најпрометнијем канадском аеродрому, стиже железницом. Више од 32.000 путника у Монтреалу, Ванкуверу и Торонту ослања се на железничку мрежу. Штрајк би такође погодио рударство, пољопривреду и малопродајну индустрију.

Агенција "Мудиз" је у среду проценила да би штрајк могао да кошта канадску привреду 341 милион канадских долара (251 милион долара) дневно. Пољопривредне и производне компаније користе железницу за кретање терета кроз Канаду у САД и Мексико.

image