Економија

Гувернер Банке Јапана упозорава: Глобална тржишта су нестабилна, за крах криве САД

Нема промене основног става централне банке о монетарном ублажавању, поручио је Уеда парламенту
Гувернер Банке Јапана упозорава: Глобална тржишта су нестабилна, за крах криве САДGetty © Anadolu / Contributor

Гувернер Банке Јапана Казуе Уеда упозорио је да су глобална тржишта остала нестабилна и потврдио своју посвећеност подизању каматних стопа уколико инфлација и економски раст земље остану на правом путу.

Примедбе Казуа Уеде уследиле су након скоро шест недеља екстремне нестабилности тржишта током које је јен ослабио на историјски најнижи ниво пре него што је нагло променио курс и порастао за више од 10 одсто. Јапанска берза попела се на највиши ниво пре него што је претрпела највећи једнодневни крах, подсећа "Фајненшел тајмс".

Централна банка је у марту окончала политику негативних каматних стопа након деценија дефлације. Уеда је рекао парламенту да је недавна нестабилност првенствено изазвана забринутошћу око америчке економије, а не повећањем стопе БоЈ крајем јула, али је приметио да су "тржишта у земљи и иностранству и даље нестабилна, тако да ћемо пратити развој тржишта."

Упркос овој недавној нестабилности, Уеда је на посебно сазваној парламентарној расправи рекао да "нема промене" у основном ставу централне банке да ће прилагодити монетарну политику ако буде "уверена да се економска кретања и кретања цена крећу према прогнозама".

image