Вучевић најавио добре вести: Двоцифрени скок минималца, правичније цене и бољи животни стандард

Премијер је истакао да је минимална зарада често основица за друге зараде, односно да повећањем минималца расту и друге зараде

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је данас да ће након седнице Социо - економског савета, уколико се постигне договор са Синдикатима и Унијом послодаваца, имати добре вести и двоцифрени скок минималца, односно значајно повећање имајући у виду, како је рекао, све околности.

Он је за ТВ Прва рекао да ће то повећање бити веће него што су инфлаторна кретања.

"Имаћете званичну информацију у раним поподневним сатима. Подићи ћемо животни стандард који утиче на квалитет живота. Није то лако, синдикати очекују веће зараде", рекао је Вучевић.

Премијер је истакао и да је минимална зарада често основица за друге зараде, односно да повећањем минималца расту и друге зараде.

"Послодавци не могу да угрозе своје послове и у цео процес мора држава да се укључи. Држава је активни учесник", рекао је Вучевић.

У наредних 10 дана мере за правичније цене за најпотребнијих намирница

Вучевић је најавио да ће у наредних 10 дана влада саопштити конкретне мере за правичније цене најпотребнијих намирница.

Он је подсетио да је јуче имао први пут састанак са представницима највећих трговинских ланаца, домаћих и страних, као и са представницима ПКС и ресорних министарстава.

"Мислим да ћемо имати конкретне ствари које ћемо саопштити у наредних десетак дана и грађани ће осетити један правичнији однос", рекао је Вучевић.

Он је истакао да влада не може да се меша трговцима у рад, јер само девет компанија са чијим се представницима састао јуче запошљавају више од 50.000 људи и да имају право на профит.

"Али да видимо зашто је наш неки производ код нас скупљи у односу на неке друге земље. Мислим да ћемо имати добре мере", рекао је Вучевић.

Додао је да ће гледати са трговинским ланцима да постигну договор око цена.

"Да видимо како да контролишемо цене да буду мало правичније, за намирнице које чине суштински потрошачку корпу", навео је Вучевић.