Економија

Немачка привреда све више запада у кризу, пословно расположење у паду

Пословно расположење је значајно пало у сектору производње, али и у сектору услуга
Немачка привреда све више запада у кризу, пословно расположење у падуwww.globallookpress.com © IMAGO/Chris Emil Janssen

Немачка привреда све више запада у кризу, а пословно расположење је у паду четврти месец заредом, закључено је у данас објављеном извештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Индекс који мери пословно расположење немачких компанија је у августу пао са јулских 87 на 86,6 поена, наводи се у саопштењу. Тржишта су очекивала да ће вредност овог индекса пасти још ниже и то на 86 поена.

Немачке компаније су углавном биле мање задовољне тренутном пословном ситуацијом, а песимизам поводом пословног развоја у наредних шест месеци све је израженији.

Вредност подиндекса којим компаније оцењују тренутне услове је пао са јулских 87,1 на 86,5 поена, као и подиндекс очекивања од будућности, са 87 на 86,8 поена.

"Немачка привреда све више запада у кризу", прокоментарисао је резултате председник ИФО Клеменс Фуст.

Пословно расположење је значајно пало у сектору производње, али и у сектору услуга. Насупрот томе, бизнис расположење у немачкој трговини је благо порасло, док се у грађевинарству није променило у односу на јул.

Главни проблеми немачке производње су структурални изазови, недовољне инвестиције у инфраструктуру и релативно високе цене енергената, а посебно брине то што немачки произвођачи аутомобила и машина губе дах у односу на кинеску конкуренцију, изјавио је прошлог месеца главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Сајрус де ла Рубија.

image