Економија

Немачка економија у паду у другом тромесечју текуће године

Немачка привреда је претходно у првом кварталу 2024. забележила раст за 0,2 одсто
Немачка економија у паду у другом тромесечју текуће годинеGetty © Sean Gallup

Немачка економија је у другом тромесечју 2024. пала за 0,1 одсто у односу на први квартал ове године, у складу се претходном прелиминарном проценом, потврдио је данас немачки Савезни завод за статистику (Дестатис).

Приватна потрошња у Немачкој је у другом тромесечју 2024. опала за 0,2 одсто, у поређењу са растом од 0,3 одсто у првом тромесечју ове године.

Бруто инвестиције у основна средства су квартално пале за 2,2 одсто у другом тромесечју, пре свега због пада инвестиција у грађевинарство за два одсто.

Немачка привреда све више запада у кризу, а пословно расположење је у паду четврти месец заредом, закључено је у јуче објављеном извештају Института за економска истраживања ИФО из Минхена.

Компаније у Немачкој су углавном биле мање задовољне тренутном пословном ситуацијом, а песимизам поводом развоја бизниса у наредних шест месеци је све више изражен.

Проблеми немачке производње су структурални изазови, недовољне инвестиције у инфраструктуру и релативно високе цене енергије, а посебно брине то што немачки произвођачи аутомобила и машина посустају у односу на кинеску конкуренцију, изјавио је прошлог месеца главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке (ХЦОБ) Сајрус де ла Рубиа.

image