Економија

Вучевић: Акција "Најбоља цена" у 2.500 продавница, на снижењу 700 производа

Премијер Србије Милош Вучевић је рекао да је то почeатк борбе за правичније цене и брига за људе који имају нижа примања и којима значи сваки вид подршке. Вучевић је рекао да ће домаћинства у просеку моћи да уштеде од 8.000 до 22.000 динара
Вучевић: Акција "Најбоља цена" у 2.500 продавница, на снижењу 700 производаGetty © stock photo

Влада Србије је данас представила акцију "Најбоља цена", која се односи на 81 производ, од прехрамбених намирница, до сапуна и прашка, који ће од 1. септембра до 31. октобра имати цене ниже од акцијских. 

Премијер Србије Милош Вучевић је рекао да је то почeтак борбе за правичније цене и брига за људе који имају нижа примања и којима значи сваки вид подршке, али и о свим грађанима. 

"Показујемо бригу о грађанима поштујући услове тржишног пословања, не рушећи основне принципе који важе на европском континенту и поштујући послодавце који запошљавају велики број људи. Имали смо врло добре разговоре са представницима девет највећих трговинских ланаца и они су били коректни и наступали партнерски", рекао је Вучевић.

Премијер Србије је најавио да се припрема још много других ствари како би се помогло грађанима и истакао да влада мора да води рачуна пре свега о грађанима и да је проблем ако трговци на њима остварују екстрапрофит.Он је рекао све мора пажљиво да се припреми да се не би нарушио принцип тржишне економије и како се ником не би оспорило право да послује.

Вучевић је истакао да нико не живи у заблуди да је ова акција идеална, али да показује бригу и да Влада мења ствари у правом смеру.

"Припремили смо палету од 81 врсте производа, али суштински је то 700 конкретних производа, по категоријама. Постигли смо договор са трговинским ланцима у више од 2.500 малопродајних објеката широм Србије. Не можемо да коригујемо цене свих млечних производа, али ћемо у свакој категорији имати драстично ниже цене. 'Најбоља цена' мора бити много нижа од њихових редовних акција. Наш захтев је био да се 'Најбоља цена' дефинише много ниже од оне које су оне имали у својим кампањама", рекао је Вучевић.

Шта ће и колико појефтинити?

По категоријама, када је у питању пилетина килограм ће бити на попусту од 15,22 одсто, свињско месо 11,57 одсто попуст, риба 30,65 одсто, јогурт 2,8 одсто млечне масти 16,84 одсто попуст, кисело млеко 20,59 одсто, јаја 13,41 посто.

Стишњена шунка ће бити јефтинија за 12,07 одсто, брашно 21,55 одсто, пиринач за 17,85 одсто у односу на постојећу цену. Јабука ће бити повољнија 28,96 одсто. 

Један од производа који ће највише појефтинити је туњевина, којој ће цена бити нижа 48,86 одсто. Појефтињење бележи и паковање од 700 грама меда за 22 одсто, смрзнути грашак око 19 одсто, док ће породично паковање сладоледа бити 21 одсто јефтиније.

Цена инстант кафе од 200 грама биће умањена за 32,50 одсто, цена сардине за 27,42 одсто. Дечији шампон биће јефтинији за 34,87 одсто, пелене за бебе 28,64 одсто, кашице за бебе 21,70 одсто мања цена, док ће детерџент за веш коштати 44,75 одсто мање, а паковање од две четкице за зубе коштаће 33,17 одсто мање.

Премијер је рекао да ће паризер појефтинити са 439 на 299 динара. Кромпир ће уместо 84,99 бити 59,99 динара...

Вучевић је рекао да ће домаћинства у просеку моћи да уштеде од 8.000 до 22.000 динара.

"Цене нису једнаке у свим трговинским ланцима. Упросечили смо у односу на најнижу и највишу цену коју тренутно имамо. Тражили смо да сви иду у корекцију цена у односу на цене које су у њиховим трговинама тренутно", рекао је премијер.

Он је рекао да је највећи удар за грађане у септембру, када се припремају за зимску грејну сезону, полазак деце у школу и спремају зимницу и да су због тога одлучили да у наредних 60 дана снизе за око 25 одсто све производе који чине потрошачку корпу.

Премијер је истакао да ће држава контролисати да ли трговци поштују договор и да ли су спустили цене.

image