Србија и даље најважнији спољнотрговински партнер Црне Горе

Подгорица највише тргује са Београдом, и кад је реч о увозу и о извозу

Србија је највећи спољнотрговински партнер Црне Горе и када је реч о увозу и о извозу, подаци су црногорске Управе за статистику (Монстат) према којима је из Србије од јануара ове године до краја јула увезена роба у износу од 396 милиона евра, а извезена роба вредна 98,8 милиона евра.

Укупна спољнотрговинска робна размена Црне Горе у истом периоду износи 2,7 милијарди евра, што је за 2,9 одсто више на исти период прошле године.

"Извоз робе имао је вредност од 330,8 милиона евра, а увоз 2,34 милијарде евра. У односу на исти период прошле године, извоз је био мањи за 22,1 одсто, а увоз већи за 7,9 одсто", саопштено је из Монстата.

Покривеност увоза извозом износила је 14,2 одсто и мања је у односу на исти период лани када је износила 19,6 одсто.

После Србије највећи спољнотрговински партнер Црне Горе је Босна и Херцеговина са извозом од 22,9 милиона евра, а следи Словенија са 19 милиона евра.

После Србије у увозу највећи спољнотрговински партнери Црне Горе су Кина са 269,1 милион евра, па Немачка са 233,8 милиона евра.

У структури извоза, према стандардној међународној трговинској класификацији, највише су заступљена минерална горива и мазива у износу од 72,9 милиона евра. У структури увоза највише су заступљени машине и транспортни уређаји са 586,3 милиона евра, навели су из Монстата.