Економија

Нови потреси на тржишту нафте: ОПЕК ће повећати производњу, Либија бележи драстичан пад

Осам чланица организације ОПЕК плус требало би да повећају производњу за 180.000 барела дневно и да тако наставе са постепеним смањењем добровољних резова у производњи
Нови потреси на тржишту нафте: ОПЕК ће повећати производњу, Либија бележи драстичан падGetty © mysticenergy

Нафтни картел ОПЕК плус ће од октобра вероватно наставити са планираним повећањем производње нафте, преноси Ројтерс позивајући се на шест анонимних упућених извора из самог картела. Осам чланица организације ОПЕК плус требало би да повећају производњу за 180.000 барела дневно и да тако наставе са постепеним смањењем добровољних резова у производњи.

Британска агенција наводи да је успоравање раста глобалне тражње, посебно у Кини, утицало на ниже цене нафте, али да прекид снабдевања нафтом из Либије врши додатан притисак на тржиште, тако да ће ОПЕК плус наставити по плану постепеног повећања производње.

Осим тога, тржишта очекују да ће америчка централна банка ФЕД у септембру смањити каматне стопе, што би могло да подстакне економски раст, а самим тим и глобалну потражњу за нафтом.

ОПЕК је у свом најновијем августовском месечном извештају први пут ове године снизио прогнозу раста потражње за нафтом у 2024. за 135.000 барела дневно на 2,1 милиона барела дневно због слабије потражње за енергентима у Кини.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) је у августовском извештају задржала процену раста потражње за нафтом у 2024. на 970.000 барела дневно и смањила процену раста потражње у 2025. за 30.000 барела на 950.000 барела, такође указујући на слабију тражњу у Кини.

У Либији пад производње за 63 одсто

Либијска Национална нафтна корпорација саопштила је данас да је недавно затварање нафтних поља у земљи изазвало пад укупне производње нафте од приближно 63 одсто. Истичући да нафтни сектор представља окосницу либијске економије, Национална корпорација истиче да ће поновно покретање заустављених нафтних поља захтевати огромне трошкове и техничке напоре.

Наглашава се да разлози који су довели до затварања нафте немају никакве везе са Националном нафтном корпорацијом", уз напомену да тимови корпорације још процењују настале губитке.

"Поновљена заустављања нафтних поља узрокују и погоршање инфраструктуре тог сектора и онемогућавају реализацију плана повећања производње", додају из Националне нафтне корпорације.

Либијска производња нафте опала је у последњих дана за више од половине, а извоз је заустављен у неколико лука, јер сукоб између ривалских политичких фракција те земље око централне банке и прихода од нафте прети да наруши четворогодишњи период релативног мира.

image