Економија

Историја је учитељица живота: Камала Харис на путу да направи Никсонову грешку

Потпредседница САД не би смела да следи вођство републиканског председника
Историја је учитељица живота: Камала Харис на путу да направи Никсонову грешкуGetty © Bettmann / Contributor

Када је потпредседница Камала Харис најавила своју прву велику политику - нове мере против наводног подизања цена у супермаркетима и продавницама – подстицај је био јасан. Американци, који се још увек опорављају од инфлације из ере пандемије, сада су фрустрирани сталним растом цена хране, које су данас 20 одсто више него када су Харис и председник Џозеф Бајден преузели дужност.

Њен предлог није наишао на опште одушевљење. Републикански кандидат Доналд Трамп напао је "другарицу Камалу" због прихватања "социјалистичке контроле цена". Њене присталице покушале су да објасне да она не подржава контролу цена намирница, већ обичне мере против превараната у другим областима привреде.

"Политико" наводи да је предлог Харисове "више концептуалан него конкретан". Демократе имају добар разлог да поричу, а републиканци да тврде, да она планира да уведе ограничења цена. Док су контроле цена играле важну улогу у помагању САД да се мобилишу током Другог светског рата, оне су биле реметилачки фактор за економију и, на крају, биле су углавном непопуларне.

Заправо, последњи пут када је председник покушао да угуши инфлацију био је раних 1970-их када је Ричард Никсон - републиканац - наметнуо привремене горње границе цена хране и гаса. Резултати су били економски неефикасни и политички катастрофални, са огромним нежељеним последицама. То је историја коју Харис треба да запамти док наставља своју кампању, наводи портал.

Другим речима, контроле цена су једна полуга и само једна полуга за решавање инфлације - а у одсуству потпуно координисане економске политике, оне могу бити неефикасне и носити нежељене последице.

На исти начин на који Никсон није могао у потпуности да контролише Фед или да отклони глобалне шокове у снабдевању – неке због временских прилика, а друге због политике – администрација Харисове (ако буде изабрана) неће бити ништа способнија да предвиди мноштво неочекиваних околности које би могле да утичу на њен план управљања привредом.

Другим речима - лоша политика јуче, лоша је политика и данас.

image