ЕУ повећава увоз руског гаса

Упркос плану Европске уније да смањи увоз угљоводоника из Русије, у овом тренутку удео руског гаса у укупном увозу земаља чланица достиже 15 посто

Земље Европске уније настављају да повећавају куповину руског гаса, изјавио је Дмитриј Биричевски, директор сектора за економску сарадњу Министарства спољних послова Русије.

"Упркос плану ЕУ који је усвојен у мају 2022. године за смањење увоза угљоводоника из Русије, европска трговинска статистика показује да је увоз руског гаса у земље ЕУ у порасту – у првој половини ове године земље чланице су увезле више природног гаса из Русије него у периоду од јануара до јуна 2023. године", рекао је Биричевски.

Како је појаснио, у овом тренутку удео руског гаса у укупном увозу ЕУ достиже 15 посто.

Конкретно, Француска је у првом кварталу ове године удвостручила куповину руског течног природног гаса са 2 на 4,4 милијарде кубних метара, навео је Биричевски и истакао да је значајан део ишао за реекспорт.

Многе европске земље су 2022. престале да добијају – делимично или потпуно – гас из "Гаспрома", а у јесени исте године је престало снабдевање дуж главног гасовода који је руски гас допрема у Европу – Северни ток. Обустављена је испорука и преко белоруске руте "Јамал-Европа", док је дуж украјинске значајно смањена.

Москва је раније више пута указивала да је Запад направио озбиљну грешку када је одбио да купује енергенте од Русије и да ће се, због виших цена, суочити са новом и већом зависношћу. Москва је упозорила да ће и они који одбију да сарађују, свеједнако куповати руску нафту и гас по вишој цени преко посредника.