Економија

Турска поднела захтев за придруживање БРИКС-у

Захтев је послат још пре неколико месеци, открива "Блумберг"
Турска поднела захтев за придруживање БРИКС-уGetty © Sefa Karacan/Anadolu

Турска је поднела захтев за придруживање БРИКС-у, јер настоји да ојача свој глобални утицај и изгради нове везе мимо својих традиционалних западних савезника, кажу људи упознати са овим питањем, пише "Блумберг".

Како се наводи, став администрације председника Реџепа Тајипа Ердогана је да се геополитички центар гравитације помера од развијених економија Запада, тврде људи који су говорили под условом анонимности јер нису овлашћени да коментаришу. 

Турска је пре неколико месеци поднела захтев за придруживање БРИКС-у усред фрустрације због недостатка напретка у њеном вишедеценијском настојању да се придружи Европској унији, наводи "Блумберг" позивајући се на своје изворе.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков потврдио је да Турска "показује интересовање" за улазак у БРИКС, напоменувши да је Анкара то одавно најавила.

Посланица Думе Марија Бутина изјавила је да интересовање Турске за пуноправно чланство у БРИКС-у показује да је та организација представља добру алтернативу "западно оријентисаним савезима".

"Такође показује да Турска игра неколико шаховских партија истовремено – и са Истоком и са Западом, јер нема говора о истовременом иступању (АНКАРЕ) из НАТО-а", рекла је она за РИА Новости.

Понуда је такође делимично резултат раскола са чланицама НАТО након што је Турска очувала блиске везе са Русијом након почетка СВО у Украјини 2022. године, оцењује "Блумберг".

"Турска може постати јака, просперитетна, престижна и ефикасна земља ако истовремено унапреди своје односе са Истоком и Западом", рекао је Ердоган у Истанбулу током викенда. "Било који други метод неће користити Турској, али ће јој штетити."

О даљем проширењу групе могло би да се разговара током самита у Казању, у Русији, од 22. до 24. октобра. Малезија, Тајланд и Азербејџан су међу осталим земљама које желе да се придруже.

"Не морамо да бирамо између Европске уније и Шангајске организације за сарадњу као што неки људи тврде", рекао је Ердоган. "Напротив, морамо да развијамо наше односе и са овим и са другим организацијама на принципу вин-вин."

image