Економија

Стиже зима: Земље ЕУ увозе више гаса из Русије него из САД

Русија је држала лидерску позицију до почетка Специјалне војне операције у Украјини фебруара 2022
Стиже зима: Земље ЕУ увозе више гаса из Русије него из САДGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Први пут после скоро две године државе ЕУ увезле су више гаса из Русије него из САД, показали су најновији подаци бриселске консултантске фирме Бројгел, а пренео немачки "Цајт".

Европска унија је у другом тромесечју (април–јун) увезла 12,7 милијарди кубних метара од Русије и 12,3 милијарде од Сједињених Држава.

У поређењу с првим кварталом 2024. године, испоруке из Русије су незнатно ниже, али су оне из САД знатно мање.

Норвешка је и даље највећи снабдевач ЕУ гасом са 23,9 кубних метара у другом тромесечју.

Иначе, Русија је држала лидерску позицију до почетка Специјалне војне операције у Украјини фебруара 2022, након чега је Запад увео санкције на руске енергенте.

Према подацима Савезног завода за статистику, Немачка више не увози руски гас иако је индустријски процват постигла управо захваљујући повољним руским енергентима, па и није чудно што бележи рецесију.

Што се тиче пак осталих држава ЕУ (подаци из Брисела нису прецизирали о којим се све земљама ради), Русија се попела на друго место на листи добављача, дакле испред САД.

Коментаришући нове податке о европском увозу руског гаса, политичар Хришћанско-демократске уније Немачке (ЦДУ) Норберт Ретген позвао је на забрану истог.

"Скандалозно је што ЕУ свесно дозвољава Русији да поново постане велики извозник гаса у Европу. Европљани подржавају Украјину милијардама а истовремено уплаћују милијарде у (председник РФ Владимир) Путинов рат – то није ни одговорно, ни рационално, ни кредибилно", изјавио је Ретген за "Велт".

"САД су желеле да ослободе своје европске савезнике од руске енергетске зависности. Али тренутни подаци показују да је Путинов режим заправо успео да прошири своју позицију европског снабдевача енергијом", истакао је "Велт".

image