Економија

Олуја погодила европску индустрију: Немачка у центру, али свуда је узбуна

Многе компаније, од "Фолксвагена" до "Интела", принуђене су да изврше велико реструктурирање
Олуја погодила европску индустрију: Немачка у центру, али свуда је узбунаGetty © NurPhoto / Contributor

Олуја, која је погодила Немачку, могла се предвидети. Прво је "Фолксваген" најавио могуће затварање фабрика, шокиравши земљу у којој је више од једног века индустрија срце друштвеног модела.

Убрзо потом, пише "Монд", произвођач челика "Тисен" је најавио масовно реструктурирање а, како је пренео Ројтерс, очекује се да ће америчка електронска компанија "Интел" у року од неколико седмица свом управном одбору представити план штедње који би могао резултирати замрзавањем или напуштањем њеног гигантског пројекта фабрике у Дрездену вредног скоро 30 милијарди евра.

Немачка је у срцу ове олује јер је нервни центар европске индустрије, али узбуна је свуда, пише "Монд". Индустријалци свуда "склањају веш са жице" пред облацима који се окупљају.

Узроци су познати - "глобални неред" који је резултат здравствених и геополитичких криза последњих година. Брз опоравак од пандемије изазвао је глобалну инфлацију, сузбијену повећањем каматних стопа.

То је функционисало док маневарски простор влада није постао ограничен, приморавши аутомобилско тржиште да заустави свој раст, укључујући и сектор електричних аутомобила.

Овом паду потражње додају се све већи трошкови и кинеска конкуренција. Цене енергената су се смириле, али се нису вратиле на период пре гасне кризе и престанка руских испорука, посебно у Немачкој, где је добар део индустријске конкурентности зависио од тога.

Нарочито у контексту енергетске транзиције која захтева велика улагања.

Коначно, не треба заборавити и притисак у виду товара електричних аутомобила, али и непрекидног протока батерија, челика и свих врста производа и компоненти по ниским ценама.

Тренутна олуја може проћи брже него што се очекивало, али нико не зна како ће изгледати оно што ће оставити за собом, закључује "Монд".

image