"Шел" оптужује америчку ЛНГ компанију да је преварила европске купце и зарадила 3,5 милијарди долара

Оптужбе су најновије у спору између нафтних компанија и "Венчур капитала" након скока цена течног гаса

Компанија "Шел" тврди да је амерички добављач течног природног гаса (ЛНГ) "Венчур глобал" зарадио 3,5 милијарди долара тако што није испоручио пошиљке гаса европским купцима по дугорочним уговорима о снабдевању већ их је продао на скупим спот тржиштима када су цене гаса скочиле након почетка сукоба у Украјини.

Амерички "Шел" је од консултантске куће "Компас лексекон" затражио "да процени колико је прихода 'Венчур глобал' неправедно зарадио ускраћујући одређеним европским клијентима њихов уговорени терет".

Италијански "Едисон", шпански "Репсол" и португалски "Галп" такође су погођени акцијама "Венчура", као и пољска компанија "Орлен" и сви су затражили арбитражу против "Венчур глобала", новог играча који је уздрмао глобално тржиште ЛНГ.

Ако "Венчур глобал" настави да продаје по спот ценама, додатни трошкови за ове европске купце повећали би се на 4,65 милијарди долара за набавку заменског гаса од других добављача, процењује "Шел".

"Потрошачи и порески обвезници широм Европе сносили су ове сувишне трошкове, док је 'Венчур глобал' имао користи", навео је "Шел".

Први ЛНГ објекат компаније "Венчур глобал" у Луизијани почео је да производи ЛНГ у јануару 2022. и извезао је своју прву пошиљку два месеца касније.

Компанија тврди да још није започела пуне комерцијалне операције и да није у обавези да снабдева купце гасом док им постројење не "проради" у пуном обиму. Такође су консултантски извештај одбацили као "плаћену пропаганду".