Економија

Скандинавски стандард угрожен: Норвежани све чешће на боловању

Стопа одсуства са посла због болести највиша је у протеклих 15 година
Скандинавски стандард угрожен: Норвежани све чешће на боловањуGetty © Marco Cristofori

Више Норвежана је у другом тромесечју отворило боловање него и у једној од последњих 15 година, што може да представља ризик за тржиште рада и финансирање државе.

Стопа одсуства са посла због болести порасла је на 7,1 одсто у другом тромесечју, највише од 2009. године када ју је изазвао талас свињског грипа, саопштила је норвешка агенција за статистику. То је више него у било ком тренутку током врхунца пандемије ковида, а повећање је примећено у свим гранама привреде.

Норвешки систем социјалне заштите "од колевке до гроба", финансира се високим порезима и зависи од високог нивоа запослености. Док јавне финансије Норвешке подржава државни фонд од 1,7 билиона долара, очекивани пад прихода од нафте и гаса у наредним годинама значи да се повећавају буџетски ризици, објашњава "Блумберг".

Трошкови лечења болесних и инвалида чине око 22 одсто јавне потрошње Норвешке, или осам процената БДП-а.

Влада предвођена лабуристима планира да предложи промене система касније овог месеца, иако је сигнализирала да нивои бенефиција - које међународне организације истичу као "изузетне" - вероватно неће бити смањени.

image