Економија

Поповић: Предузети конкретни кораци за повећање трговинске сарадње Србије и Русије

Минисар Ненад Поповић је изјавио да су предузети конкретни кораци како би у највећој мери били искоришћени сви потенцијали Уговора о слободној трговини који Србија има са Русијом
Поповић: Предузети конкретни кораци за повећање трговинске сарадње Србије и РусијеGetty © Oleksii Liskonih

Министар без портфеља задужен за међународну економску сарадњу Ненад Поповић изјавио је данас да су предузети конкретни кораци за повећање обима трговинске размене између Србије и Русије, како би у највећој мери били искоришћени сви потенцијали Уговора о слободној трговини који Србија има са Русијом.

"После дужег времена одржан је састанак два председника мешовитих комитета за економску сарадњу Србије и Русије, на којој смо министар Решетњиков и ја дефинисали план рада, као и области у којима се може постићи напредак у економској сарадњи", навео је Поповић у саопштењу.

Како је рекао, после дужег времена је договорен и састанак мешовитих комитета за новембар ове године, који би требало да кроз сарадњу низа институција две земље да нов замах економским односима Србије и Русије.

Поповић је најавио да следеће недеље путује у Москву, где ће имати састанак са руским званичницима, како би још прецизније дефинисали мапу пута економске сарадње у мандатима нових влада Русије и Србије.

Руски председник Владимир Путин је на састанку са потпредседником Владе Србије Александром Вулином у Владивостоку указао да обим промета трговине двеју земаља бележи благи пад и додао да зна да српска влада тиме бави.

"Постоје многи занимљиви правци сарадње у области индустрије, транспорта и слично. Како је познато, Русија игра суштинску улогу у обезбеђивању Србије енергетским ресурсима, ради то коректно и на високом нивоу, благовремено, под условима који су веома добри за Србију", указао је руски председник.

Ненад Поповић је у саопштењу навео да се "од формирања нове Владе Србије, осећа једна нова динамика и нови импулс у економским односима наше две земље, пре свега кроз рад мешовитих комитета и кроз политичку подршку председника Вучића реализацији српских циљева у економским односима са Русијом".

"Председник Александар Вучић је увек препознавао значај економске сарадње са Русијом у неколико области важних за развој наше земље. У том смислу, потпуно разумевајући огромне потенцијале Уговора о слободној трговини са Русијом, пре свега за наше привреднике и пољопривреднике, истицао је важност активног и конкретног рада нашег мешовитог комитета. Уверен сам да ћемо ускоро, након свих одржаних састанака двеју страна и предузетих мера да се трговинска размена повећа, имати конкретне позитивне резултате које ће осетити наши грађани и наша привреда", поручио је Поповић. 

Србија и Руска Федерација су од почека године мање трговале, па је у извозу забележен пад од 22,7 одсто, док је увоз мањи за трећину, односно за 31,8 одсто, у односу на првих шест месеци прошле године. Српски извоз производа је са 663,6 милиона пао на 512,7 милиона долара, док је укупна робна размена са 1,82 милијарде пала на 1,3 милијарде долара.

Подаци Привредне коморе Србије показују да највећи пад увоза из Русије бележимо у сегменту сирове нафте, који је обустављен због санкција ЕУ, а у првој половини године смо купили и мање минералних ђубрива и сировина.

image